divendres, 15 de març del 2013

ELS ARMATS ESTRENEN DIUMENGE EL NOU UNIFORME

El nou uniforme dels Armats. Foto: Cristina Aguilar. Diari Més

Fa més de 250 anys que els armats de la Sang encapçalen la processó del Sant Enterrament de Tarragona. Enguany, òbviament, ho tornaran a fer, però, amb una diferència significativa: després de dos anys d'intens treball, estrenaran uniformes. La idea inicial de canviar la indumentària va sorgir el 2007, després de detectar que calia fer un canvi important. A partir de llavors es va crear una comissió, formada per diversos membres de la cohort romana i de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, que va començar a treballar i a documentar-se per trobar un disseny que seguís el màxim possible el rigor històric i que, a la vegada, no s'allunyés molt del que havien estat vestint fins ara els armats. De fet, aquesta no és la primera vegada que la cohort renova la seva indumentària, però mai havien fet un canvi tan radical. Les darreres modificacions havien estat l’any 1958, quan es van estrenar les cuirasses, i el 1986, quan es va canviar la roba. L'únic que en aquesta ocasió no s'estrenarà són les sabates, la llança –que data del 1958– i els escuts, que l’any vinent es convertiran en centenaris ja que van sortir a la processó per primera vegada el 1914.
Les diferents capes i peces del nou uniforme. Foto: Cristina Aguilar. Diari Més

La Guàrdia Pretoriana
L’ampli estudi que es va fer des de la comissió, amb l’ajuda d'Agustí Busquets, va servir per determinar que, pel nou disseny, es volia seguir el model de la guàrdia pretoriana de la primera meitat del segle I. A partir d'un relleu que es troba al Museu del Louvre de París s’han dissenyat els nous uniformes, amb molts més detalls que els anteriors. Un dels elements més espectaculars és la nova cuirassa, que pesa gairebé el doble que l’antiga i que s’ha fabricat a l’Índia. Aquest element té un cinturó a la part inferior en què s’hi han incorporat cinc medalles, dissenyades i donades per Joieria Personal de Tarragona. En elles s’hi pot veure un lleó, a la deessa Minerva i al déu Júpiter. Tot i això, també criden molt l’atenció els cascs, amb la imatge d'un lleó a la part frontal. Tots ells, excepte el del capità, havien d'arribar avui mateix des de Munic perquè els havia de portar el seu creador, Toni Feldon, subministrador d'atrezzo per a pel·lícules de Hollywood, però ahir representants de la Sang encapçalats pel sotsprefecte Josep M. Fortuny van haver de marxar cap a Alemanya i encara no se sap del cert si per la presentació de diumenge els tindran tots. Joan Álvarez, membre de la comissió i majoral primer de la confraria, destacava que una altra de les novetats principals del vestit és la incorporació del subarmalis, una peça de cuir, fabricada pel lleidatà David Ferré, que substitueix els elements decoratius que portava la roba fins ara. La túnica blanca i les capes han estat obra dels dissenyadors tarragonins Ramon Herrerías. La guàrdia pretoriana era la guàrdia personal dels emperadors romans. August ja disposava de la seva quan va estar dirigint l’Imperi des de Tarraco, però va ser Tiberi, l’emperador que governava quan va morir Jesucrist, qui la va consolidar.

Nous personatges i funcions
Una altra de les principals novetats és la incorporació d'una nova figura als armats, que passaran a ser 41 enlloc de 40. Per primera vegada desfilarà el signífer  que acompanyarà al timbal i a la trompeta i que portarà el vexillum, l’estendard que també s’estrena enguany i que fins ara duia el Capità Manaia. El signífer  el timbal i la trompeta vestiran un uniforme similar al dels armats, però la seva capa serà blanca enlloc de vermella i la cuirassa i el casc també seran de diferent tonalitat. El vexillum, fet amb tela de seda i cosit amb fil d'or portarà inscrit «Cohors I Avgvsta». D’altra banda, per primera vegada el capità manaia durà el gladius a la mà, una espasa –elaborada per l’arqueòleg César Pociña– que simbolitza el poder, i que substitueix l’estendard que portava fins ara. A més, el plomall del seu casc i els de la resta seran vermells i la seva capa serà púrpura.

A l'esquerra el nou casc amb el lleó. Ala dreta l'antic.
Foto: Cristina Aguilar. Diari Més
Més de trenta padrins
Una altra de les tasques de la comissió encarregada de la renovació dels uniformes, ha estat la de buscar finançament per fer front a l’important inversió que ha suposat el disseny dels nous vestits. A part d'organitzar actes per recaptar fons com ara el de «Fes-te armat per un dia», en què la gent es podia vestir i fotografiar amb l’uniforme antic, el principal ingrés de diners ha vingut de mans dels padrins. Cada un –institucions, empreses i particulars– ha aportat 1.200 euros per armat i, fins al moment, se n'han apadrinat 34.

Més de dos segles d'armats
El cap de protocol de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, Carles Baches, recordava que el 1.758 va ser el primer any en què va desfilar per Tarragona la cohort romana. «Sempre han tingut la mateixa missió: recollida dels misteris i acompanyaments a la processó», destacava Baches. L’any en què es va declarar la Guerra Civil, el 1936, es van perdre tots els elements que conformaven els uniformes dels armats, exceptuant els escuts, l’únic que es va poder conservar i que l’any vinent celebrarà el seu centenari. No va ser fins el 1940 quan la cohort va tornar a sortir el Divendres Sant. En aquella ocasió, però, només van desfilar 16 armats. El nombre d'armats es va duplicar l’any 1958, quan gràcies al finançament d'algunes famílies i institucions de la ciutat, d'una forma similar a la que s’ha seguit ara amb els apadrinaments, que van ajudar a pagar la remodelació dels uniformes i també van permetre incorporar nous armats.

Aquest diumenge, presentació dels nous uniformes
La presentació pública dels nous uniformes dels Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang es farà aquest proper diumenge 17 de març a l’Amfiteatre. S’ha escollit aquest emplaçament per dotar l’esdeveniment d'una major espectacularitat, ja que no cada dia els armats estrenen vestimenta. Durant l’acte es farà un reconeixement als 34 padrins que han col·laborat amb el finançament dels uniformes i també està previst que els armats facin una desfilada. L’acte començarà a les dotze del migdia i l’entrada és lliure.

Article de Laia Díaz, extret del Diari Més, edició Tarragona. (15.03.2013)