diumenge, 31 de març del 2013

LA SOLEDAT ACOMIADA LES CELEBRACIONS

La Verge de la Soledat. Foto. Arxiu D.P.
Amb una gran puntualitat, la imatge de la Verge de la Soledat -durant l'any es guarda a l'església de Natzaret- sortí ahir a la tarda de la Plaça del Rei per presidir l'última processó de la Setmana Santa. En aquella hora, molts fidels s'esperaven en silenci en aquesta plaça emblemàtica de la  Part Alta, només trencat per les ràfegues de vent -durant el recorregut pels estrets carrers del casc antic ja no va ser tan molest-.
És la processó per excel·lència de les dones, que per l'ocasió porten la vesta blanca o negra, segons sigui aspirant o congregant -les que no portaven la vesta de la congregació havien d'anar de rigorós negre-. Els únics homes són els vint-i-dos membres de la Sang que porten el pas així com alguns convidats. El pas, acompanyat per les senyores de la Congregació i per altres convidades, va enfilar el camí cap a la Catedral.
Els tambors de la pròpia Congregació ressonaven per la Part Alta de la ciutat, mentre s'obrien pas pel carrer Major, ple de gom a gom, que feia impossible transitar a les poques persones que en aquelles hores eren alienes a l'acte religiós. Les acompanyaven també la música de la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona.
A les 19.14 hores, la processó arribava a la Catedral, on la imatge de la Verge va ocupar un lloc en l'altar Major. Va ser el  moment de la part més religiosa de l'acte, amb la missa i la lectura dels dolors. Finalitzat l'acte litúrgic, la comitiva va enfilar de nou la seva ruta a l'església de Natzaret. La imatge quedarà guardada fins la Setmana Santa del pròxim any.  

La Vetlla Pasqual a la Catedral
La restaurada Catedral de Tarragona va acollir ahir, de nit, la Vetlla Pasqual, la celebració de la nit on es commemora la resurrecció de Jesucrist. Un dels moments més solemnes és l'entrada del ciri encès per l'arquebisbe i que presideix els oficis en el temple a partir d'avui. Ahir, amb una Catedral brillant i un gran nombre de fidels reunits es va celebrar aquest acte solemne ple de molt simbolisme.  A l'antiguitat aquesta cerimònia religiosa era el moment destinat per rebre els catecúmens i encara avui alguns feligresos aprofiten per rebre'ls del propi arquebisbe. La missa va acabar passada la  mitjanit.   

Article de Redacció extret del Diari de Tarragona, edició 31.03.2013