dimecres, 6 de març del 2013

NOVETATS DEL PLA DE MILLORES DE LA RECOLLIDA I PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT 2013

El Blog Setmana Santa de Tarragona ha tingut accés a la actualització del Pla de Millores per a la Recollida i Processó del Sant Enterrament 2013 aprovat per la Comissió Mixta. Aquesta Comissió està formada per representants de les diferents confraries, gremis i germandat de la Setmana Santa tarragonina i presidida per la Congregació de La Sang que és la organitzadora d'ambdós actes. 
Les novetats es centren en la situació dels passos dels Marejants que passen d'estar a l'últim tram de la Rambla Nova juntament amb els passos de la Reial Germandat de Jesús Natzarè i la Il·lustre Confraria de Sant Magí, Màrtir  de Barcelona a situar-se al sector central de la Rambla formant part de la primera recollida. 
Recollida Divendres Sant 2012
Un altre aspecte a remarcar és l'insistència en cuidar la estètica de les desfilades aprovant homologar unes polaines de color negre per mantenir la uniformitat de calçat.
Pel que fa referència a les bandes de música i tambors, també s'inclouen noves pautes per tal de "... recuperar la cultura i la tradició dels sons de la Processó del Sant Enterrament...". 

Tot seguit, transcrivim aquest dossier de novetats aprovat aquest any per la Comissió Mixta del Pla de Millores 2013:

PRESENTACIÓ
Un any més presentem l’actualització del Pla de Millores 2013 aprovat en Junta de la Congregació de La Sang el passat 19 de desembre. A continuació anotem les modificacions mes rellevants d'enguany que a més i en el protocol figuren detallades en negreta i cursiva. 

LA RECOLLIDA
  • Hora d'inici les 16.00 h. Per a adaptar-se a l’horari d'hivern i als canvis en la ubicació i recollida dels passos.
  • Per a una millor exposició i recollida dels passos es fa una remodelació de la seva ubicació i horari d'acataments pels Armats. 
  • El Gremi dels Marejants es trasllada del sector est de la Rambla Nova al sector central i d'aquesta manera la Germandat dels Natzarens i el Retorn del Calvari tindran més espai. La Germandat de l'Ecce-Homo s’ubicarà al començament de Les Coques, per deixar al Pla de la Seu més espai a la Congregació de la Verge de la Soledat. L’ordre d'acataments serà:
  1. Primera Recollida.- Els dos passos dels Marejants i els tres passos de la plaça de la Font. (L’ordre de pujar a la plaça del Rei serà La Salle, Presa de Jesús i Marejants)
  2. Segona Recollida.- Els dos passos del Cristo del Buen Amor, Jesús de la Passió, els tres passos dels Natzarens i el Retorn del Calvari.
  3. Tercera Recollida.- l'Ecce-Homo, Descendiment i els dos del  Gremi de Pagesos i la Soledat.
LA PROCESSÓ
  • Hora d'inici: 19.30 h. Per a adaptar-se a l’horari d'hivern.
  • Degut a que masses persones encara creuen la processó sense respectar l’espai que es deixa entre confraries, es deixarà el Pas o la Banda a les cruïlles quan s’aturi la Processó i en canvi el Penó si esta previst aturar-se, es retindrà abans de la cruïlla.
  • Ètica i estètica.- Com que encara es veuen masses vestes curtes amb pantalons texans o de color clar, calçat esportiu i sabatilles xineses, s’aprova homologar unes polaines de color negre per mantenir una correcta uniformitat i s’ofereix una opció més a les confraries per donar solució al problema i evitar fer fora de les fileres als confrares que no compleixen la uniformitat. 
TEMES COMUNS
  • Bandes de música i tambors.- Continuant sensibles en la línia de recuperar la cultura i la tradició dels sons de la Processó del Sant Enterrament, on les intervencions musicals es caracteritzaven en peces o temes de caire processional i religiós, amb uns instruments de sons suaus i d'una sobrietat que convidava al recolliment i al silenci, al protocol musical per aquest any s’incorporen les següents pautes:
  1. Les bandes que tenen bombos denominats de Calanda, no en podran incorporar més per Divendres Sant i les que fins ara no en tenien, no es podran incorporar en el futur.
  2. S’estableix la obligatorietat, per a sortir Divendres Sant, de que per afegir nous tipus d'instruments a les bandes de tambors serà necessari que la Comissió del Pla de Millores doni la seva aprovació.
  3. Pels passos amb rodes es recomana s’incorporin grups o bandes musicals en lloc de bandes de tambors per tal de millorar l'estètica i la solemnitat.
  4. A la Professó, les bandes reduiran volums de tots els instruments, des del carrer San Pau fins a la baixada de Misericòrdia. Es demana tocar la caixa xinesa, els tambors i bombos molt fluix, per ser la zona dels carrers més estrets i amb edificis alts on retronen molt els sorolls. 
  5. També s'aplicaran aquestes pautes a la part de dalt del carrer Sant Agustí amb Rambla Vella per respectar els malalts de l’hospital de Sant Pau i Santa Tecla.
  6. El no compliment d'aquestes normes es tractarà com a falta greu i comportaria aplicar en lo successiu mesures més restrictives, podent-se reduir els membres d'una banda per sota del límit establert o l’eliminació d'un determinat instrument a les bandes que no compleixin la normativa, entre d'altres mesures.
  • En cas d'incidències greus reincidents la Junta de La Sang aplicarà sancions que determinarà en el seu moment en funció de la valoració  que es farà de cada cas.
Podeu veure tot el dossier del Pla de millores 2013 sencer clicant aquest enllaç: PLA DE MILLORES 2013