divendres, 1 de març del 2013

PROCESSÓ COMMEMORATIVA DELS 110 ANYS DE LA REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ


Demà a partir de les 19h. la Reial Germandat de Jesús Natzarè celebrarà una processó commemorativa pels 110 anys de la fundació de la Germandat. El 1903, un arquitecte anomenat Ramon Salas i Ricomà va fundar la "Hermandad de Jesús Nazareno" i no va ser fins 11 anys més tard, el 1914 (l'any vinent farà 100 anys) que el Rei Alfons XIII li atorgà el títol de "Real".
La Germandat en aquesta ocasió ha volgut celebrar-ho fent una processó tan extraordinària com inèdita: ho farà tan sols amb la  única imatge del Sant Crist de la Sagristia de la Catedral. 
Segons la informació del Bloc de la Germandat (http://jesusnatzare.wordpress.com/) el motiu de fer aquest acte amb el Sant Crist de la Sagristia, és per tal de recordar que aquesta imatge del Crist crucificat es trobava a l'església de Sant Miquel del Pla (actual seu de la Confraria) al segle XVIII. A l'inici del segle XIX l'església va ser destinada a magatzem per l'exèrcit durant la Guerra de la Independència, i les imatges foren retirades a una dependència reservada. D'allà va ingressar el Sant Crist al Museu Diocesà de Tarragona l'any 1914. L'any 1928 es va penjar a la sagristia major de la Catedral,lloc on roman fins avui.
Les dades artístiques de la talla són un tan confuses, tot i que se sap que l'any 1752, l'escultor Lluís Bonifàs i Massó va contractar amb la confraria de preveres de la Catedral de Tarragona -encarregada de la custòdia de Sant Miquel del Pla-, la realització d'un retaule per l'altar del Sant Crist. En el contracte no s'incloïa la imatge central, ja que s'havia de conservar una d'anterior, que probablement és aquesta. Alguns autors atribueixen la talla a Ramon Amadeu, però aquesta atribució ha estat molt discutida per altres, de manera que a partir d'un estudi a l'any 1986 es va preferir més mantenir-la com una talla anònima.

PROGRAMA DE DEMÀ 
A les 18.30h. els participants que hi vulguin assistir es concentraran a l'interior de la Catedral i a les 19h. donarà inici la processó sortint al Pla de la Seu. Seguiran pels carrers baixada del Patriarca, Merceria, Major, Cavallers i carrer del Compte fins a l'interior de l'església de Sant Miquel del Pla, on es realitzarà una solemne cerimònia i s'adorarà la imatge. Tot seguit, cap a les 20h. es tornarà en processó fins a la Catedral seguint el  mateix recorregut de l'anada a la inversa.  
Sant Miquel del Pla
Recorregut de la  Processó
     (Foto del Sant Crist: Josep Maria Vall)