dijous, 24 d’octubre del 2013

LA SETMANA SANTA DEL 2014 JA TINDRÀ OBERTES LES PORTES DEL SEU MUSEU

L'església de Sant Agustí, nou Museu de la Setmana Santa.
Foto: Arxiu Daniel Pallejà
Setmana Santa del 2014. Aquesta és la data que ha definit l’Agrupació d’Associacions per obrir les portes del nou Museu de la Setmana Santa, que anirà finalment a l’església de Sant Agustí de la Rambla Vella, cedida per l'Arquebisbat de Tarragona a l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa. D’aquesta manera, els deu passos que no tenen església pròpia ja no es tornaran a veure més a l’interior de la Catedral.
Així ho va confirmar dilluns el president de l’Agrupació, Joaquim Julià, que va assegurar que «tan aviat com tinguem els diners suficients començarem amb les obres d’adequació de l’església». I és que per poder entrar els passos al temple, una de les principals intervencions que caldrà fer, és ampliar el cancell de la porta interior i fer-la de cinc metres d’alçada, duplicant la mida actual.
Ara bé, un dels procediments més complexos serà la instal·lació de la nova il·luminació a l’església. La voluntat és donar molta llum a la zona central del temple i ubicar alguns focus a les naus laterals on es col·locaran tots els passos. I és que cada misteri estarà ubicat en una capella.
Tot i això, la voluntat de l’Agrupació és que cada pas pugui donar-se llum a ell mateix amb les torxes que acostumen a portar. «En lloc de tenir una bateria que els mantingui en  funcionament, com passa durant les processons, podran estar endollats i estar permanentment encesos», concretava Julià.
A més, també està previst remodelar la zona del cor per poder usar l’espai per tenir-hi una exposició permanent sobre la Setmana Santa tarragonina.

Interior de Sant Agustí. Foto: Cristina Aguilar, Diari Més.
Algunes compres fetes
La celebració a principis d’aquest mes d’octubre del Encuentro Nacional de Cofradías ha fet que l’Agrupació ja hagi adquirit alguns dels elements o materials que ara usarà al Museu de la Setmana Santa. És el cas dels maniquís on s’exposaran les vestes de cada entitat o les grans lones amb els escuts de les confraries tarragonines que es van usar en el simposi i que es col·locaran a l’església de Sant Agustí.

Un circuit d’esglésies
Una altra de les idees amb què està treballant l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa és la creació d’una mena de circuit turístic juntament amb les altres tres esglésies on les confraries dels Natzarens, dels Pagesos i de la Sang guarden els seus passos, és a dir, amb Sant Miquel del Pla, Sant Llorenç i Natzaret.
Els únics que quedaran una mica despenjats de tot aquest projecte són els Andalusos, i és que la seva església, Sant Nicolau de Bari, està ubicada a la Part Baixa, força lluny dels altres quatre punts on hi haurà passos custodiats.
A més, les confraries que guardin els seus passos en el nou museu també hauran de redefinir algunes qüestions de funcionament, com ara els assajos.
Per exemple, els Marejants acostumen a assajar pel Serrallo, però tenint en compte que ara els seus passos estaran a Sant Agustí el dubte és si decidiran assajar a la Part Alta, anar a buscar el pas expressament o construir una reproducció de la peanya per usar-la en els assajos.
Amb aquest projecte, liderat per l’Agrupació d’Associacions i l’Arquebisbat, propietari de l’església de Sant Agustí, es quedarà en un calaix la proposta feta fa un parell d’anys per l’Ajuntament en què es parlava d’aixecar un nou edifici al solar que hi ha a la Rambla Vella, just al davant de l’església de Sant Francesc. De fet, aquest és un dels solars que el consistori vol vendre per aconseguir liquiditat.

Article de Laia Díaz. Extret del Diari Més (22.10.2013)