diumenge, 23 de febrer del 2014

ÀNGEL ROS, PREGONER DE LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA 2014

L’alcalde de Lleida Àngel Ros ha estat designat per l’Agrupació d’Associacions, pregoner de la Setmana Santa tarragonina del 2014. L’acte del Pregó, com es habitual, tindrà lloc el proper Diumenge de Rams 13 d’abril al saló de sessions de  l’Ajuntament de Tarragona. 

Àngel Ros i Domingo (Lleida9 d'agost de 1952) és paer en cap de Lleida des del 8 de gener de 2004 i militant del Partit dels Socialistes de Catalunya des del 1979. Llicenciat en Ciències físiques per la Universitat de Barcelona. Màster en Administració i Direcció d'Empreses (Executive MBA) per l'Institut d'Empresa de Madrid i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid. Ha estat professor de Física a la Universitat de Lleida i professor d'Enginyeria Informàtica a la mateixa universitat així com a la Universitat Politècnica de Catalunya, la Ramon Llull, i a l'Escola Superior d'Administració i Direcció d'Empreses (ESADE). Ha treballat com a becari per IBM, després com a informàtic a COPAGA. Va ser director dels serveis informàtics de la Paeria de Lleida, gerent del Centro Municipal de Informàtica de l'Ajuntament de Madrid, coordinador dels Serveis d'Informació de l'Ajuntament de Barcelona, director d'organització i sistemes de San Miguel i director de sistemes de Coca-Cola.

Pel que fa a la seva carrera política entra al moviment universitari del PSUC a la dècada dels 70. Fou fundador de l'Associació de Veïns del Camp d'Esports, fundador, secretari i president de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida i membre del secretariat del Segrià del Congrés de Cultura Catalana i d'Òmnium Cultural. Milita al PSC des de 1979. L'any 2003 formà part de la llista municipal de la ciutat de Lleida amb el número 3. Ha estat paer segon de Promoció Econòmica a la Paeria de Lleida. El 2004 passa a ésser paer en cap en substitució d'Antoni Siurana i Zaragozapaer en cap durant 22 anys, el qual passà a ésser conseller d'Agricultura, Pesca i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya. L'any 2007 guanyà les eleccions municipals amb majoria absoluta. L'any 2011, Àngel Ros va reeditar la majoria absoluta a les eleccions municipals. El febrer de 2011 va mostrar la seva determinació a substituir a José Montilla al capdavant del PSC si així ho decidien els participants en el congrés del partit celebrat al setembre d'aquest mateix mateix any. A última hora, però, es va retirar de la cursa pel lideratge del PSC i Pere Navarro va accedir al càrrec de primer secretari del partit guanyant a l'altre candidat, Joan Ignasi Elena, en les votacions. El desembre de 2011 va entrar a formar part de la nova executiva del PSC arran del nomenament de Pere Navarro, ocupant el càrrec de cohesió territorial. El desembre de 2012 va prendre possessió com a diputat de la desena legislatura del Parlament de Catalunya per la circumscripció electoral de Lleida. El 15 de gener de 2014 Àngel Ros renuncià a l'acta de diputat per discrepàncies amb la direcció del grup parlamentari socialista i la direcció del partit pel que fa al dret d'autodeterminació de Catalunya i la consulta per la independència. Concretament, la direcció del PSC, encapçalada per Pere Navarro, s'oposà a la votació del ple del Parlament en la qual es demanava al Congrés de Diputats la transferència de les competències per la convocatòria d'una consulta sobiranista catalana. Ros defensà, juntament amb altres diputats, l'abstenció o la llibertat de vot del grup socialista atenent als valors fundacionals del partit i el programa electoral amb el qual s'havien presentat a les eleccions, però la seva proposta no va ser atesa per la direcció del PSC.