dijous, 6 de febrer del 2014

ELS SONS DE LA SETMANA SANTA

A falta de poc més de dos mesos per l’inici dels primers via-crucis i processons de la Setmana Santa tarragonina, les bandes de tambors de les diferents confraries de la ciutat comencen els seus assaigs. Tambors, caixes i bombos sonen al uníson mentre els portants també assagen duent a les seves espatlles els diferents misteris.
Ara és el moment de practicar els nous repertoris amb tots els membres de la banda i preparar tot els detalls per el dia D de tota confraria: la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. Una d’aquestes formacions que ja han iniciat els assaigs és la Banda de Timbalers del Sant Sopar, del Gremi de Marejants. Ubicats en un espai cedit per l’Autoritat Portuària, al davant del dic de llevant, la banda del Sant Sopar va començar els seus assaigs el passat mes de novembre.

La Banda del  Sant Sopar practicant al  pàrquing de l'Autoritat Portuària. Gener 2014.
Foto: Facebook Banda del Sant Sopar

A partir d’aleshores, cada diumenge per la tarda, de 17.00h a 20.00h, aquesta formació practica el seu repertori i prepara d’altres nous per aquest any. «No es gens fàcil per a les bandes trobar un lloc per l’assaig. A la Part Alta han prohibit practicar al carrer i les bandes d’aquella zona, com la Banda de la Soledat, la dels Pagesos i la del Pas de la Flagel·lació ho tenen molt difícil per tocar el seu repertori», afirma Javi Tirado, cap de la  Banda de Timbalers del Sant Sopar. «L’any passat ens vam reunir els caps de les 13 bandes de Tarragona per reclamar a l’Ajuntament la cessió d’un espai per practicar, i encara no hem rebut cap resposta», assegura.

Assaig de la Pietat l'any 2011. Actualment la banda ja no pot acompanyar
el pas pels carrers de la  Part Alta. Foto: Arxiu Bloc SSTGN
Tot i que aquestes formacions es van crear principalment per acompanyar els diferents misteris duts a coll a la processó, també participen en exhibicions i mostres de bandes de tambors. La percussió cada vegada atreu a més gent i son nombroses les `trobades de timbalers´a la nostra ciutat. Una d’elles es la Mostra de Sons, que aquest any es celebrarà el 22 de març a la Plaça de les Cols. Aquesta actuació la podem considerar la primera de la temporada a Tarragona, i es reuniran 5 bandes de tambors de la nostra ciutat que exhibiran el seu repertori. Una altra actuació organitzada també pel Gremi de Marejants cada dos anys es la Trobada Estatal de Bandes de Setmana Santa, on es reuneixen les dues del Gremi juntament amb altres bandes de tambors d’altres ciutats amb una forta tradició de la Setmana Santa.

2014 any de celebracions.
La temporada de bandes finalitza habitualment el Divendres Sant, però aquest any tres formacions celebren anys. La Banda del Sant Sopar que complirà el seu 20è. aniversari ha organitzat pel diumenge 20 d’abril una Jornada de Bandes. En aquesta trobada hi participaran diferents formacions de la ciutat, quatre formacions de bandes de tambors infantils, la popular Unió Musical de Tarragona i una banda musical d’Alcanyís.
També la Banda de Cornetes, Gaites i Timbals de la Reial Germandat de Jesús Natzarè celebra enguany el seu 30 aniversari la qual oferirà el diumenge 6 d’abril conjuntament amb la seva banda infantil, un concert commemoratiu a l’església de Sant Miquel del Pla.
La Banda de l’Oració a l’Hort de l’Associació la Salle conjuntament amb els portants del pas (que celebren 20 anys de dur-lo a espatlles), també celebra aquest any el seu quinzè aniversari i està preparant un seguit d’actes per celebrar-ho. D’entre elles una trobada, una mostra fotogràfica dels 15 anys que fa que acompanyen el misteri de l’Oració a l’Hort, i a més, també participarà properament en una trobada a Benicarló.  

Text parcialment extret del Diari de Tarragona del 3 de febrer de 2014