dijous, 20 de febrer del 2014

SANT AGUSTÍ BUSCA FINANÇAMENT PER AMPLIAR LA PORTA INTERIOR DEL TEMPLE

Tal i com es va acordar el juliol passat, l’església de Sant Agustí de Tarragona acollirà deu misteris de la Setmana Santa per tal d’exposar-los permanentment.
Per aconseguir-ho el temple invertirà fons propis per adaptar la porta interior i, així, aconseguir que els passos puguin entrar dins de l’edifici religiós. Es preveu que les obres comencin a meitats de març, mentre resten a l’espera d’aconseguir aportacions econòmiques públiques i privades. 
La ciutat ja comença a preparar-se per la celebració dels actes de Setmana Santa. Congregacions i bandes de les confraries ja fa mesos que assagen per recuperar, un any més, les processons i els actes litúrgics del Diumenge de Rams al Diumenge de Pasqua.
En el cas de Tarragona, el president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, Joaquim Julià, explica que, per primera vegada, els passos que fins ara s’havien exposat a la Catedral durant la celebració de la Setmana Santa, es situaran a l’església de Sant Agustí. Julià recorda que, amb l’acord que van establir l’estiu passat l’Arquebisbat i l’Agrupació d’Associacions, ja s’anunciava la creació d’un Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, de manera que es busca oferir una exposició permanent de deu passos, i es preveu que s’iniciï a partir del Diumenge de Rams. El president detalla que es necessita canviar l’estructura actual de la porta interior del temple – formada per fusta i vidre– per tal que els passos que es volen exposar de forma permanent hi puguin passar.

Porta interior de Sant Agustí que caldrà ampliar per donar-hi cabuda als 10 passos
Foto Cristina Aguilar (Més Tarragona)

Reformes del temple
Julià assegura que s’haurà d’allotjar una porta de doble fulla de 4,5 metres d’alçada i de 3,70 d’ample. Amb aquesta adaptació es doblaria pràcticament l’amplada de la porta. A més, preveu que les obres s’iniciïn durant la primera meitat del mes de març i que aquestes s’allarguin durant cinc dies, de dilluns a divendres. De moment, s’ha dut a terme l’estudi arquitectònic de la porta i comptaran amb finançament propi, però des de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa busquen aportacions econòmiques d’entitats públiques i privades.
A partir d’aquest, també plantegen que més endavant es millori el sistema d’il·luminació del temple, a través de la instal·lació de LEDS, i s’elimini una filera de bancs. El vicari adscrit de la parròquia de Sant Francesc, mossèn Vicenç Morera puntualitza que «per res del món l’església de Sant Agustí es convertirà en el Museu de Setmana Santa», sinó que serà una exposició permanent situada a les capelles del temple. Així mateix, el vicari explica que el centre de l’església es continuarà utilitzant per celebrar-hi les misses habituals i alguns concerts musicals. Amb l’exposició dels passos de Setmana Santa, mossèn Vicenç veu possible que Sant Agustí recuperi la rellevància que, temps enrere, va tenir dins de la ciutat i considera que els devots habituals hi acudiran.
Els passos que s’hi donaran cita seran els dos del Gremi de Marejants –El Sant Sopar i el Sant Enterrament–, els dos de la Salle –l’Oració a l’Hort i Vetlleu i pregueu–, els passos de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió –L’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem i El Nostre Pare Jesús–, el pas de l’Ecce-Homo, el de La presa de Jesús, el Retorn del Calvari de la Confraria de Sant Magí Màrtir i el pas de la Congregació del Descendiment de la Creu.

Article de Anna Fortuny, extret del Diari Més Tarragona del dia 18.02.14