dilluns, 31 de març del 2014

2014, UN ANY DE COMMEMORACIONS DINS DEL GREMI DE MAREJANTS

Un moment de l'acte de presentació. Foto V.F.
«Ho faré amb el cor», avisava el presentador de l'Opuscle del Gremi de Marejants i membre de l'entitat, Josep Maria Sabaté i Bosch. Com ja és tradició, l'església de Sant Pere del Serrallo va ser l'escenari escollit per celebrar l'acte.
Jordi Mallol, president del Gremi de Marejants, va començar l'acte destacant alguns dels records més destacats de l'associació durant el 2013, com per exemple la condecoració rebuda el passat mes de maig de la Creu de Sant Jordi. També va insistir en la multitud d'actes organitzats des de l'entitat: la IV Mostra de Sons celebrada el passat dissabte, el  Viacrucis del 5 d'abril, la presentació del llibre dels 20 anys del Sant Sopar, la trobada de bandes del proper 20 d'abril i la ja tradicional Esmendada. «El 2014 és un any molt assenyalat i digne de viure'l intensament». Així va descriure el president del Gremi de Marejants un any ple d'aniversaris i commemoracions: fa 20 anys que va sortir per primera vegada en processó el misteri del Sant Sopar i fa 25 anys que el pas del Sant Enterrament es porta a espatlles.
Portada de l'Opuscle
Va arribar el torn del «transgressor» -segons Jordi Mallol- conferenciant de l'acte. Josep Maria Sabaté i Bosch, cronista oficial de la Setmana Santa de Tarragona i de la ciutat, s'aixecà i començà la seva oratòria. Sense corbata ni americana, vestit amb una indumentària del Gremi de Marejants, Sabaté va reflexionar sobre si l'objecte presentat era un llibre o un opuscle. El que si va tenir clar Sabaté és que «aquestes fulles recullen la  petita història del Serrallo». Lloà tots els elements que aconsegueixen «fer gran el barri»,com per exemple els castells.
A les primeres pàgines de l'opuscle es troben els articles de salutació dels anomenats, segons Sabaté, peixos grossos. Sense pèls a la llengua i utilitzant paraules que sorgien directament del cor, el cronista de la ciutat va comentar, amb tot detall, les memòries de l'any 2013 del Gremi de Marejants, escrites per diferents membres de l'entitat. El seu esperit educatiu no va passar desapercebut durant l'acte.

Article publicat al Diari de Tarragona diumenge 30 de març de 2014 per Carla Pomerol