dilluns, 24 de març del 2014

UN PÚBLIC AMB 'LA PELL DE GALLINA'

Els tambors, timbals, caixes, bombos i intruments de vent van ser protagonistes de la IV Mostra de Sons, organitzada pel Gremi de Marejants del Serrallo i celebrada dissabte a la Plaça de les Cols.

Banda del Sant Enterrament. Foto Oscar Puente Cruz
I va parar de ploure. Un quart d'hora més tard del previst, les cinc bandes que participaven a la IV Mostra de Sons començaven a desfilar des de la Rambla Nova fins a la Plaça de les Cols que estava de gom a gom. L'acte, organitzat pel Gremi de Marejants del Serrallo, va començar. Els nervis es palpaven a l'ambient, i la lleugera pluja va tornar i no va ajudar. El creuar de dits d'alguns dels membres de les bandes va fer efecte, i a un quart de sis el soroll dels tambors i dels bombos va ser l'únic protagonista als carrers de la ciutat. La Escola de Timbalers del Gremi de Marejants, la Banda del Sant Enterrament, la Banda de Nostre Pare Jesús de la Passió, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona i, per últim, la Banda del Sant Sopar, van ser les protagonistes de la tarda.
Les escales de la Catedral eren plenes de familiars i de ciutadans que utilitzaven bosses de plàstic per seure's i no mullar-se. Molt pocs esperaven que la tarda fos tan emocionant. El Cronista Oficial de la Setmana Santa i de la Ciutat de Tarragona, Josep Maria Sabaté -que va ser el mestre de cerimònies de l'acte- va presentar, en primer lloc als més petits herois. La majoria, segons el presentador, fills de portants i timbalers del Gremi de Marejants. 
Banda de Jesús de la Passió. Foto Oscar Puente Cruz
Mentrestant, el carrer Major feia la funció de sala d'espera. S'observaven moviments que mostraven els nervis entre els músics mentre esperaven el seu torn i cares que evidenciaven el grau de concentració. Va arribar l'hora de la marea negre i blau marí. La Banda del Sant Enterrament va  mostrar la seva exhibició, protagonitzant un dels moments més màgics de la tarda. El públic se'n va adonar de les mirades de complicitat i compenetració entre els membres del grup. 
Llavors va arribar la sorpresa i la novetat d'aquesta edició. La següent banda que va entrar a la Plaça de les Cols, la Banda de Nostre Pare Jesús de la Passió, no només tocava els timbals; les dolces notes de les tarotes van prendre el protagonisme de l'actuació. La Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona va inundar de solemnitat l'escenari, fins que va interpretar la peça musical La presó del Rei de França, transformant la Plaça de les Cols en una festa.
Banda Infantil del Gremi de Marejants
Foto Oscar Puente Cruz
A tres quarts de set, la Banda del Sant Sopar del Gremi de Marejants va conquerir la plaça. Els mòbils, situats a les alçades i agafats per les mans dels espectadors, aconseguiren immortalitzar tots aquells moments. Els prop de 40 membres de la banda van entrar a l'escenari amb el rostre seriós. Caixes, timbals i bombos configuraven la banda. «La pell de gallina» o «No són humans» eren algunes de les frases que s'escoltaven entre els forts aplaudiments del  públic assistent. Jordi Virgili, membre des de la fundació de la Banda del Sopar, explicava que «la barreja de sentiment, tradició i orgull» és el motor que l'empeny a gaudir d'un acte com aquest. Assegurava que passa molts nervis abans de sortir a actuar, ja que «estem des de l'octubre assajant i volem que tot surti tal i com està previst».
Els prop de 170 músics van desfilar cap a la Plaça de la Font per tocar conjuntament i d'aquesta manera finalitzar un dels primers actes de la Setmana Santa tarragonina. Jordi Mallol, president del Gremi de Marejants, assegurava que «la Mostra de Sons és un acte que manté viva l'activitat de les bandes i significa la consagració del paper de la música en aquestes dates». Suor, tranquil·litat i alegria van mostrar el final de l'espectacle.

Article publicat al Diari de Tarragona diumenge 23 de març de 2014 per Carla Pomerol