dijous, 24 d’abril del 2014

"20 ANYS, 20 BANDES". CRÒNICA D'UNA DIADA

Per la Comissió 20 anys del Sant Sopar 

La Banda infantil del Gremi. Foto Cedida Gremi
Encara era negre nit quan part dels Timbalers del Sant Sopar començaven a dur material i a fer el muntatge del que, més endavant, seria la part central de l’acte 20 anys amb 20 bandes. Amb la mirada posada al cel degut a la insistent pluja de la nit, just a les 10 del matí i amb el cel ennuvolat, el pas del Sant Sopar amb la banda infantil del Gremi de Marejants sortia direcció l’església de Sant Pere per donar així el tret de sortida a unes jornades que esperaven arreplegar 20 bandes de diferents parts del territori, actuacions que foren la cirereta del pastís en tots els actes que durant aquesta Setmana Santa han succeït a la celebració del 20è aniversari del Pas i la Banda del Sant Sopar.
Un cop plantat el pas davant l’església del Serrallo, la primera banda en actuar va ser la Banda Infantil del Gremi de Marejants. Seguidament totes les bandes infantils es van desplaçar a carrer Trafalgar on allí van actuar la Banda Infantil del Pas de la Presa de Jesús i la secció infantil de la Banda Unió Musical. Un cop acabada la seva actuació vam realitzar la foto de grup dels petits timbalers que participaven en les jornades. Un cop feta la fotografia les bandes desfilaren un cop més fins l’escenari, on hi van actuar la Banda Infantil de la Reial Germandat de Jesús de Natzarè i la Banda Infantil del Pas de la Verge de la Soledat. Així es donava per acabada la primera part de la jornada amb els més petits, un total de 91 músics ja havien fet sonar els seus timbals.
Arribada l’hora del “vermut” i sota un sol de justícia que havia aparegut per sort de tots, era el torn dels adults. La primera banda en actuar va ser la Banda del Pas de la Verge de la Soledat, precedint així als més petits de la casa. Seguidament van arribar el torn de les cornetes, gaites i timbals de la Reial Germandat de Jesús de Natzarè, on van interpretar algunes de les seves peces més conegudes de la Setmana Santa Tarragonina. Tot seguit, els timbals i bombos de la Banda del Pas de la Flagel·lació ens van acompanyar amb els seus ritmes.

Banda de Timbals de l'Associació La Salle. Foto Cedida Gremi
Arribava l’hora de dinar i amb ell un dels moments més màgics del dia, pujaven a l’escenari els timbalers de la Colla Diables Voramar i Víbria de Tarragona. La seva participació és deguda a la gran vinculació que sempre han tingut les dues entitats del barri mariner gràcies a Miguel Tirado, impulsor del timbal al barri i, com dèiem, a les dues entitats. Per sorpresa de tot el públic juntament amb els timbalers els diables van fer una petita encesa per posar el seu gra de sorra. Seguint amb la tradició dels diables, era el torn dels Tabalers del Drac de la Geltrú, que igual que els del barri serrallenc, aquests sempre han tingut una vinculació especial amb la Banda del Sant Sopar, participant en conjunt en alguns llocs del territori.

La Banda d'Alcanyís. Foto Cedida Gremi
Arribada l’hora de dinar, el Passeig Marítim es convertia en un viver de gent amunt i avall acompanyant-nos en un dia tan especial per nosaltres. Els cuiners havien preparat fideuà i sardinada per a tot aquell que volgués dinar. En total es van servir 90 quilos de sardines i més de 400 racions de fideuà, en total 15 paelles de fideus i 15 caixes de sardina, tot per gentilesa de Peix Blau de Tarragona, als quals volem agrair la seva col·laboració, així com a l’empresa Alquilerdehinchales.com i Tarraco Adventure SL que va muntar durant tot el dia un inflable on els mes petits es van poder divertir.

Banda del Sant Sopar. Foto Cedida Gremi
Un cop paït el dinar, van seguir les actuacions i la primera en fer-ho va ser la banda de timbals de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. Seguiren la Banda de Timbals i Tarotes del pas de Nostre Pare Jesús de la Passió, Banda de Timbalers de la Presa de Jesús i la Banda de Timbalers del Gremi de Pagesos i Sant Isidre.

Toc conjunt amb la Banda d'Alcanyís. Foto Cedida Gremi
Seguint amb el programa previst arribava el torn dels nostres companys, la Banda de Timbalers del Sant Enterrament, seguits de la Banda de Timbalers de l’Associació La Salle i la Banda de Timbalers i Sacs de Gemecs del Sant Ecce-Homo. Just desprès d’aquestes actuacions, el cel es va tapar de nou, amenaçant pluja amb tota probabilitat, per aquest motiu es va decidir avançar les tres actuacions que quedaven pendents. La primera d’elles era la Banda Unió Musical de Tarragona, on van interpretar tres peces populars catalanes, la tercera d’elles per sorpresa de tothom va ser el pasdoble de l’Amparito Roca, que va posar en peu i aplaudint a tot el públic assistent. La penúltima banda en actuar provenia de terres llunyanes, però molt properes a nosaltres, l’Associación de Amigos del Tambor d’Alcañiz, va deixar bocabadat al públic on amb admiració va poder veure en primera persona els tocs de les terres de les nostres arrels.

Les bandes infantils van actuar al matí pels carrers del Barri del Serrallo. Foto Cedida Gremi 
Per últim arribava el torn de la banda amfitriona, aquelles timbalers que durant el dia havien treballat per que tot sortís rodó posaven la cirera al gran pastís del 20è Aniversari. 38 timbalers i 8 bombos van fer posar la pell de gallina amb l’exhibició que de la mà de Javi Tirado, el cap de la banda, durant mesos han estat assajant.  Les cares de felicitat i alegria eren la millor mostra del treball i esforç realitzat durant mesos per a que tot sortís rodó. Finalment les arrels s’ajuntaren amb els brots d’aquestes per tocar junts i així timbalers del Sant Sopar i timbalers d’Alcañiz feien sonar caixes i timbals en un so únic i especial.
Un total de 481 músics van passar per l’escenari i els carrers del barri del Serrallo, quedant demostrat així que el so i la música de la Setmana Santa està més viu que mai i que el futur d’aquest està assegurat. Des del Gremi de Marejants i el Pas i la Banda de Timbalers del Sant Sopar volem donar les gràcies a tots els que han fet possible aquest acte i la celebració d’aquests 20 anys.

Moltes gràcies!