dimarts, 22 d’abril del 2014

'20 ANYS, 20 BANDES' UNA CELEBRACIÓ PER RECORDAR

Toc conjunt Sant Sopar-Alcanyís. Foto Pere Ferrer. Diari Tarragona
«El meu somni s’ha complert avui», explicava Miguel Tirado, serrallenc d’adopció i primer impulsor de la intensa i llarga tradició pels timbals al barri mariner de Tarragona. La pèrgola, situada davant de la plaça de l’Església del Serrallo, va acollir ahir un dels actes centrals de la celebració dels 20 anys del pas del Sant Sopar del Gremi de Marejants. Les jornades, que van rebre el nom de ‘20 anys, 20 bandes amb el Sant Sopar’, va aconseguir reunir gairebé totes les bandes musicals de la Setmana Santa de Tarragona, majoritàriament formades per timbals i cornetes, entre d’altres.
A les sis del matí, els organitzadors de l’acte van començar a preparar-ho tot: omplir neveres, col·locar les taules i cadires, provar la megafonia, etc. Sota la mirada amenaçadora de la pluja, a un quart de deu del matí, les bandes infantils dels misteris de la Setmana Santa tarragonina van començar a mostrar els seus prematurs dots. Baquetes en mà, un ritme interioritzat i l’espontaneïtat característica dels més petits es van unir per donar el tret de sortida a les jornades ludicofestives del Diumenge de Resurrecció. Les bandes infantils mostraren les seves habilitats amb el timbal fent una petita cercavila pel carrer Trafalgar, per tal de no molestar ni interrompre la missa celebrada, com cada diumenge, a l’interior de l’església de Sant Pere.
Un cop finalitzada l’etapa del ‘toc infantil’, arribà el moment de les bandes musicals que acompanyen durant la Setmana Santa de Tarragona els misteris, la Banda de Timbals d’Alcanyís, la Banda Simfònica Unió Musical de Tarragona, la Colla de Diables Voramar del Serrallo-Víbria de Tarragona i els Tabalers del Drac de la Geltrú. Durant el toc de vermut, el foc va protagonitzar un dels moments més especials de la jornada. La Colla de Diables Voramar del Serrallo, acompanyats musicalment pels seus timbalers, van fer una encesa al costat de l’església.
Com no podia ser d’altra manera, el misteri del Sant Sopar estava exposat a la plaça de l’Església del Serrallo presidint i, també, actuant com a punt de trobada de l’acte. Més de 500 persones van dinar a la pèrgola; fideuà i sardines, tot fet a l’instant i a preus populars, era el menú del dia. Javi Tirado, cap de banda del Sant Sopar i organitzador de l’acte, va assegurar que «no esperàvem tanta afluència. És espectacular l’ambient familiar i de germanor que es respira». A més, va assegurar que «tot això ha superat les expectatives i això ens fa estar molt feliços, ja que portem molts mesos preparant les jornades amb una gran dosi d’il·lusió i esforç».
El moment més màgic i emotiu de l’acte arribà a la recta final. La Banda del Sant Sopar –entitat organitzadora– i la Banda de Timbalers d’Alcanyís, convidats d’honor, van fer sonar, d’una manera imponent, un toc conjunt d’exhibició.
L’objectiu de les jornades era «crear un vincle més fort entre les bandes tarragonines i demostrar que la Setmana Santa tarragonina també té la seva vessant festiva», segons paraules de Javi Tirado. A més, el cap de Banda dels Timbalers del Sant Sopar va destacar la participació activa i el «bon rollo» de la resta de grups. Finalment, va assegurar que «la intenció era fer partícip d’aquests 20 anys tot el barri mariner».

Article publicat al Diari de Tarragona dilluns, 21 d'abril de 2014 per Carla Pomerol