dilluns, 14 d’abril del 2014

LA BENEDICCIÓ DE PALMES I RAMS ENCETA UNA SETMANA SANTA SOLEMNE

Benedicció de Palmes i Rams. Foto Cristina Aguilar
Diumenge de Rams enceta els actes de celebració de la Setmana Santa tarragonina amb un bon temps primaveral com a company de viatge. Quan tocaven les onze del matí, el carrer de les Coques va ser l’escenari de la benedicció de palmes i rams, de la mà de l’arquebisbe Jaume Pujol. Amb el toc de campanes, centenars d’assistents van aixecar palmes i rams per rebre la benedicció al davant del Col·legi Lestonnac-L’Ensenyança. Així, l’arquebisbe va dur a terme un petit discurs a través del qual demanava «caminar en pau» i va iniciar la processó de palmes i rams fins a l’interior de la Catedral. Petits i grans van acompanyar la desfilada, a la vegada que la Catedral s’omplia de gom a gom per acudir a la missa Pontifical del Diumenge de Rams. Durant l’Ofertori, el Germandat del Sant Ecce Homo va lliurar el ciri pasqual en nom de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa.
Pregó de la Setmana Santa. Foto Cristina Aguilar
L’Ajuntament també es va convertir en un altre dels escenaris d’ahir, ja que va acollir el pregó de Setmana Santa, a càrrec de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. El saló de plens del palau municipal es va omplir amb representants de totes les congregacions i germandats, a la vegada que va comptar amb membres de diversos colors del consistori tarragoní. Àngel Ros va manifestar que «he après que viviu la Setmana Santa amb una trilogia de virtuds: respecte, devoció i serietat». Així mateix, va destacar la Processó del Sant Enterrament, tot explicant que abans es duia a terme en dijous. L’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va mostrar una voluntat per estrènyer lligams amb Lleida i va declarar que «Lleida i Tarragona tenim l’oportunitat de formar part de la locomotora, de ser el motor d’aquest país».


Processó i Viacrucis

Processó del Diumenge de Rams, amb la popular "Borriquita". Foto Cristina Aguilar. Diari Més Tarragona
Per la tarda, els actes es van desenvolupar per diversos punts de la ciutat. A primera hora de la tarda, la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió va donar el tret de sortida a la Processó del Diumenge de Rams, amb el pas de l’Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. A les set de la tarda, la Congregació de la Puríssima Sang va aplegar centenars de persones pels carrers de la Part Alta i les muralles romanes amb el Viacrucis. El president de la congregació, Josep Maria Fortuny, va explicar que, enguany, «es recupera el recorregut habitual que es va haver de canviar l’any passat per tema d’obres». A més, per segon any, quatre armats acompanyaven el Viacrucis, el qual anava precedit per gent de pas i membres de les congregacions. Amb tot, el Viacrucis va durar dues hores.

Viacrucis de la Congregació de la Sang per les muralles de la ciutat. Foto Cristina Aguilar. Més Tarragona

Els actes d’avui, centrats en la Missa Crismal i el Viacrucis Processional
Dilluns Sant es presenta amb actes durant tot el dia. A partir de dos quarts d’onze del matí, la Catedral ofereix la Missa Crismal, organitzada pel Capítol de la Catedral. A les set de la tarda s’inaugura l’exposició ‘Modest Gené, un imatger’ al Seminari. La mostra arriba de la mà de l’Arquebisbat de Tarragona amb la col·laboració de l’Arxiu Diocesà, el Museu Diocesà i el Centre Tarraconense El Seminari. L’exposició restarà oberta del 14 d’abril fins el proper 16 de juny. A més, a dos quarts de set del vespre, a l’ermita de Sant Magí se celebrarà l’Eucaristia. Amb tot, a un quart de nou del vespre, des de la mateixa ermita, es donarà el tret de sortida al Viacrucis Processional organitzat per l’Associació La Salle, la Congregació del Descendiment i l’Il·lustre Confraria de Sant Magí, Màrtir. Demà dimarts, la Reial Germandat de Jesús Natzarè també durà a terme el seu Viacrucis per l’interior de l’església i la processó pels carrers de la Part Alta. En aquest cas, hi participaran armats, bandes de timbals, un cor i, fins i tot, una formació musical de ministrers.

Passos de Setmana Santa en miniatura, a Lestonnac-L’Ensenyança

Els autors amb els passos que han realitzat. Foto Cedida 
Adrià Galià, Magi Guerra i Gerard Sunyé són tres alumnes de 5è de Primària del centre educatiu Lestonnac- L’Ensenyança que juntament amb els seus familiars realitzen des de fa uns anys les reproduccions en miniatura dels passos de Setmana Santa. Els misteris són reproduccions a escala petita dels reals, on tot té unes dimensions reduïdes i uns clics agafen el protagonisme dels participants de les processons de la Setmana Santa tarragonina. El centre ha volgut exposar públicament aquestes diminutes obres d’art i felicitar els seus autors.

Article publicat al Diari Més Tarragona, dilluns 14 d'abril de 2014 per Anna Fortuny