divendres, 30 de gener del 2015

SETMANA SANTA DE TARRAGONA, CINC VISIONS DE FUTUR


DEVOCIÓ DE PEDRERA

Els joves prenen la paraula i aporten la seva visió sobre la Setmana Santa de Tarragona. Compromesos amb la tradició contribueixen amb noves idees que garanteixin el relleu

Hi participaren d'esquerra a dreta, Iván Medina, Joan Carles Codina, Ester Maixé, Xavier Ribera (moderador),
Jaume Martín i David León. Foto: Juan Luís Nogués (Tertúlia Confrare)  
Tenen cabuda els joves a la Setmana Santa de Tarragona?, se senten atrets per la seva litúrgia? La música podria amagar la resposta. En els últims anys, la proliferació de bandes musicals s'ha convertit en un dels grans reclams per a les noves generacions. No obstant això, també suposa una arma de doble tall, ja que «la participació juvenil en temes organitzatius continua sent escassa», segons explica Jaume, de 28 anys. Ivan, de 21, afegeix que «la febre del bombo va en detriment del sentiment de religiositat i resta protagonisme als misteris». Esther, de 24, llança una pregunta: «¿Respon el silenci, tan característic de la nostra celebració, als gustos de la societat actual?». Joan Carles, per la seva banda, veu una oportunitat única en l'apartat musical a l'hora d'apropar la Setmana Santa als joves tarragonins. El debat neix precisament de la necessitat de donar veu a la pedrera, d'escoltar les seves sensacions i de prendre bona nota de les seves propostes i anhels. Els protagonistes, cinc joves amb profundes arrels en la festivitat religiosa. El marc, la bella església de Sant Agustí, amb les seves imatges de la Fe i l'Esperança donant la benvinguda i flanquejada per deu passos de la processó. El tema: 5 visions de futur. Organitzat per la Tertúlia Confrare i l'Agrupació d'Associacions de la Setmana Santa, ni tan sols el transcendental partit del Barça va impedir que l'afluència fos massiva. 

Foto: Juan Luís Nogués (Tertúlia Confrare)
Va arrencar el col·loqui amb la introducció del periodista Xavier Ribera, moderador per a l'ocasió i compromès des de petit amb la causa, «a la Setmana Santa del que es veu al que es fa hi ha un abisme. Ho sé molt bé perquè quan passa el dia de la Mona la meva mare ja comença a treballar per a l'any que ve».

Ficats en feina i coneixedors de l'univers des de dins, «encara que sense caure en puritanismes», els joves van remarcar «la manca de sentiment de pertinença a una germandat» com un dels principals problemes, «hi ha confraries que tenen dificultats per treure el pas a carrer», assenyalava Iván. 

No van faltar les propostes. David va considerar la possibilitat de «avançar l'horari de la processó del Sant Enterrament perquè no es faci tan llarga, hi ha carrers en els trams finals amb molt poca gent». Fins i tot va plantejar «reduir el recorregut». 


Els participants amb Daniel Pallejà (Tertúlia Confrare) i Joaquim Julià (Agrupació d'Associacions), organitzadors de l'acte
Fotografia: Juan Luis Nogués (Tertúlia Confrare)
Joan Carles es va referir a la importància de la pedagogia, «potser hauríem de preocupar d'apropar la Setmana Santa als col·legis com es fa per exemple amb els elements del seguici de Santa Tecla». Demanar més sensibilització a les administracions en matèria reguladora i establir línies estratègiques comunes sembla primordial de cara a conquerir una capitalitat que confereixi «el pes que mereix» a la històrica Setmana Santa de Tarragona. Obert el torn de preguntes, un dels assistents va assenyalar que potser també caldria indagar en «per què no hi ha joves en les misses?». La resposta donava com a mínim per a un altre debat. Els fonaments, a jutjar pel vist, estan ben assentats. I el relleu i la continuïtat, garantits.

Article escrit per Carlos Izquierdo i publicat a Diari de Tarragona, divendres 30 de gener de 2015. 
http://www.diaridetarragona.com/blog-post.php?id=68&id_post=922



SETMANA SANTA, ESPECTACLE O RELIGIÓ?

Escoltem la reflexió de 2 dels 5 joves que han participat en una taula rodona sobre com volen que sigui la futura Setmana Santa de Tarragona.

“El futur està garantit però hem volgut exposar quin futur volem amb tota la gent jove i quins canvis volem a la Setmana Santa de Tarragona”. Ivan Medina (21 anys), un dels 5 membres de la trobada que hi va haver aquest dimecres al vespre a l’església de Sant Agustí a la Rambla Vella de Tarragona en la que es va abordar la xerrada “Setmana Santa Tarragona 5 visions de Futur” moderada pel periodista Xavier Ribera. Joan Carles Codina (23 anys) ha volgut destacar de la xerrada que “en moltes qüestions sí que coincidíem i que anem cap a un mateix objectiu: assegurar la Setmana Santa de Tarragona”.

Joan Carles Codina i Iván Medina. Foto: Ser Tarragona  
Amb visió de DAFO
Una trobada a cinc bandes en la que es van voler analitzar els punts forts i els punts febles d’aquest fet cultural i religiós de la ciutat en el seu conjunt i, també, com hi pren part ara mateix la gent jove. “Ens trobem que molta gent jove s’enganxa perquè vol tocar un tambor en algun pas, però hem vist que d’aquí uns anys faltarà gent a l’hora de portar els passos” diu Medina i, Codina, afegeix que les bandes s’han convertit “en el punt d’atracció principal per la gent jove”. Reconeixen que aquí tenen un repte perquè sempre resulta més llaminer picar o formar part d’una banda que participar en d’altres punts i d'altres maneres a la processó.

Cop de valor
“La gent jove que toca a la banda de timbals sent un vincle per la seva confraria? O està tocant en una banda de timbals igual que podria tocar en una banda musical del seguici popular” ha espetegat Codina. Una reflexió atrevida tant per formular-la en veu alta com per engaltar-ne la temuda resposta. I en aquest sentit,  Medina remarca que “estem davant d’una festa religiosa i hem de preveure si ens quedarem amb una festa que només serà un espectacle”.
Ambdós han apuntat que una bona acció que es pot fer és donar a conèixer la Setmana Santa a les escoles com passa amb les Festes de Santa Tecla.

Aquests són, només, alguns dels elements que han entrat en joc durant la conversa que hem mantingut amb ells avui i que els convidem a escoltar clicant a l’àudio.



Jordi Cartañà (Cadena Ser) 
http://cadenaser.com/emisora/2015/01/29/radio_reus/1422535080_451567.html