dijous, 5 de març del 2015

75 ANYS DE LA GERMANDAT DE NOSTRE PARE JESÚS DE LA PASSIÓ

Avui s’inaugura una exposició de la efemèride al Refugi 1 del Moll de Costa

Avui a les 19h. tindrà  lloc al Refugi 1 del Moll de Costa la inauguració de l’exposició commemorativa del 75è aniversari de la fundació de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió. Aquesta mostra restarà oberta fins el 27 de març.


BREU HISTÒRIA D'UNA GERMANDAT ARRELADA A LA CIUTAT

Un cop acabada la Guerra Civil Espanyola i veient la situació en què havia quedat la nostra Setmana Santa, tant pel que fa a participants com a misteris,  un grup d’amics es van reunir i decidiren crear la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió.
El 16 de gener de 1940 se celebrà la Junta General Constitutiva de la Hermandad de Nuestro Padre Jesús de la Pasión i es domicilià, pel que fa als cultes religiosos,a la parròquia de Sant Joan Baptista de Tarragona. La intenció era acollir gent interessada en donar una empenta a la celebració i que en aquell moment no participaven en cap altra confraria existent.

Pas de Coscolla, anys 50. Foto Arxiu Quim Mas
El fundador i impulsor de l’idea fou en Martín Marias Magriñá i el primer president en Josep Maria Tarrassa Alvira, creador del famós personatge infantil Maginet Pelacanyes. Els dos formaven part de l’equip de Ràdio Tarragona, entitat que va cedir els seus locals per a les reunions durant els primers anys. La resta de socis fundadors van ser Josep M.Solé Brunet, Antonio Alvares Icart, Rafael Gabriel Puig, José Ruiz Caro, José Siré Pérez, Josep M. Vives Vilà, José M. Romaní Mas, Enrique Olivé Martínez, Francisco Barriach Sanromà, Salvador Doménech Domingo, Fernando Savín Coria i José Rovira Acarín.
Encomanaren la confecció d’un misteri a l’escultor Felipe Coscolla, aragonès però afincat a Barcelona. Coscolla crearia un Jesús de la Passió imponent, amb força, artísticament insuperable i que, malauradament, seria la obra pòstuma de l’escultor.  Aquest pas fou beneit el dia 20 de  març de 1940 en presència de les autoritats civils i eclesiàstiques. En el  mateix acte es va beneir la Bandera de la Germandat. La vesta de la germandat triada era i és encara avui dia, de  les  vestes més vistoses de la processó, formada per una túnica de vellut granatòs i cua-escapulari i cucurulla blanques. La dels aspirants, que van sortir per primer cop el 1943, és tota blanca.

La nova germandat desfilà per primer cop a la processó del Divendres Sant de l’esmentat 1940, amb el nou pas de “Jesús de  la Passió” dut a coll i acompanyat musicalment a càrrec de la Banda Municipal de Tarragona. Dos anys més  tard es va fer una remodelació de la peanya per incorporar-hi les rodes, segons petició de l’Agrupació d’Associacions.

1948. La Germandat durant la recollida del pas. Foto Arxiu Quim Mas
L’any 1948, la germandat es proposà fer un nou pas simbolitzant el lliurament de la Creu a Jesús, que haurien d’acompanyar els aspirants però l’elevat cost econòmic no ho va permetre. Aquell mateix any el confrare Pau Olivé Sanromà lliurà la imatge de Crist Crucificat que el mateix Dimecres Sant ja va presidir el Viacrucis de la Germandat. L’any 1952 la Germandat cedí la diada del Dimecres Sant, en què es celebrava el seu Viacrucis, per tal que l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa pogués organitzar la  processó del  Rosari del Dolor fins que l’any 1963 fou suprimida arran de la prohibició governativa per la utilització d’aparells acústics i amplificadors a la via pública, que eren necessaris per poder fer-la.

Portada del Diario 29 d'agost de 1973.Arxiu Daniel Pallejà
Varen transcórrer els anys sense fets de gran relleu fins que arribà el 28 d’agost de l’any 1973, la diada més desgraciada de la Germandat. Aquella nit, al voltant de les onze, el pas es va cremar per culpa d’un curtcircuit al magatzem de paper del carrer Pau del Protectorat, on es guardava el misteri. Joan Núñez i Brunet, empleat de la casa i que hi vivia al costat, va anar corrent i, vista la gran fumarada que sortia, avisà als bombers i la  policia municipal.
Quan van arribar els bombers, el seu cap, davant la impossibilitat d’entrar per la porta principal, va manar que es foradés una claraboia del sostre. En aquell moment, arran de l’acumulació de gasos i fum, va tenir lloc una gran explosió i s’escampà el foc. El pas va resultar totalment destruït. Esculpit el 1940, el pas cremà el 1973. Havia ‘viscut’ 33 anys, l’edat de Crist. Només en quedà un bloc de fusta carbonitzada.

Els anys següents a l’incendi del pas de Coscolla, l’assistència a la processó del Sant Enterrament era cada vegada més difícil, mancats del punt de referéncia com era el misteri d’en Coscolla. Amb tot, la Germandat no va deixar mai de sortir i, fins i tot, a finals dels 70 del segle XX van acompanyar el misteri d l’Ecce-Homo en dues ocasions i una altra el del Descendiment de la Creu, que no disposaven de gent per fer-ho per la davallada general que va patir la Setmana Santa tarragonina.

Pas Sr. Pla d'Olot a la plaça del Rei. Foto: José Pajares
L’any 1982 va estar a punt de dissoldre’s la Germandat, però un grup de socis va potenciar la recerca d’un nou misteri, que havia de potenciar la Germandat. El pas va ser encarregat al taller Pla d’Olot. El nou Jesús de la Passió, feta amb motllo de guix com mana la tradició olotina de fer figures en sèrie, va ser finalitzat l’any 1987. L’any 1989 s’incorporà una banda de tambors formada per confrares, que des d’aquell any acompanya el misteri en totes les processons.

L’any 1990, any del 50è aniversari de la fundació de la Germandat, el Viacrucis del Rosari del Dolor tornà a sortir al carrer, després de 16 anys, amb el Sant Crist i el misteri de Jesús de la Passió portat a espatlles. 

L’any 1991 el Viacrucis tornà a deixar pas a la processó, gràcies a la insistència de la Germandat i a la bona relació amb l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, incorporant els  misteris que participaren als anys 50.

L’any 1993 es presentà un nou pas que substituiria la imatge olotina de Pla. El nou Jesús de la Passió fou realitzat per Lluís M. Saumells.

Saumells esculpint en fang el seu pas Jesús de la Passió. Foto: Quim Mas
Arribats a l’any 2000, la germandat es plantejà la possibilitat de realitzar un nou pas. I així va ser com l’any 2003 es beneí el pas de l’Entrada Triomfal de Jesús a Jerusalem, realitzat al taller d’art religiós Santiago Lara. Aquest pas només participa a la processó de Diumenge de Rams.

L’impacte de la figura cremada l’agost de 1973 seguia present  i la Junta, fent-se ressò d’aquesta demanda, va iniciar les primeres passes per portar el projecte de recuperació del pas de Coscolla. L’any 2005 es posaren en contacte amb l’escultor tarragoní Jordi Amenós i, a finals del 2006 i desprès de valorar la maqueta presentada i la viabilitat econòmica per tal de fer front a aquest repte es procedir a fer l’encàrrec.

Actual pas de Jordi Amenós. 2014. Foto Daniel Pallejà
El 2008 es va realitzar la cerimònia de benedicció del nou pas de Jordi Amenós escenificant, amb la presència de l’antic pas de Saumells, el seu relleu a les desfilades processionals de la Setmana Santa tarragonina.


VÍDEO "MOMENTS DE PASSIÓ" EDITAT L'ANY 2000