divendres, 27 de març del 2015

75 ANYS DEL SANT CRIST DE LA REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ

Per Mn. Magí Mejías Sendra, germà natzarè.

Aquest any, el 19 de març, festa de Sant Josep, s’escau el 75è aniversari de la benedicció del nostre Sant Crist. L’actual va ser una donació de Martí Marias Magriñà l’any 1940 per tal de substituir el que, malauradament, va ser cremat l’any 1936. Va ser el dimarts Sant (19 de març) de l’any 1940 que va presidir per primer cop el viacrucis la imatge actual.

Cartell Commemoratiu
Ja acabada la guerra, l'any 1939, La Germandat va tornar a organitzar els Viacrucis, però degut al fet de la destrucció de la imatge, ha de sortir sense imatge del Sant Crist. El directiu Martí Marias Magriñà, en va adquirir una aproximadament de mida natural, en un taller d'imatgeria religiosa d'Olot, Marias Magriñà el va oferir a la Germandat, perquè aquesta el diposités a l'església de Sant Francesc, prèviament havent fet els tràmits corresponents, així doncs, la Germandat va presentar a l'arquebisbat una instància el 17 de Gener de 1940, fent aquest oferiment.

Finalment, el dia 19 de Març de 1940, Dimarts Sant, es va procedir a la benedicció de la imatge, en una cerimònia de gran solemnitat on el rector de la parròquia, Dr. Josep Vallés, va beneir la imatge. Aquesta va ser apadrinada per Martí Marias, persona que havia adquirit la talla, i per Maria Palà. Posteriorment, es va realitzar el viacrucis, ja amb la nova imatge, en acabar aquest, es va entronitzar la imatge en la fornícula on es troba actualment, s'ha de dir que la mateixa estava situada al cantó contrari i que quan es van fer les obres de canvi d'ubicació, van ser sufragades per la Germandat i en particular per la Secció de "Caballeros portantes del Santo Cristo".

Antic Sant Crist de l'Agonia de St. Francesc
Foto: Arxiu Daniel Pallejà
La imatge, propietat de la Germandat, està a la parròquia de Sant Francesc d’Assís, seu de la Reial Germandat de Jesús Natzarè, per un tracte de mutu acord. Quan es van començar a realitzar els viacrucis, s'utilitzava el Sant Crist dipositat a dita parròquia profanada i cremada com ja s’ha dit més amunt l’any 1936. La imatge era coneguda popularment com "El Sant Crist de l'Agonia", es tracta d'una talla del S.XVIII, molt venerada per multitud de fidels. Les cròniques de l'època en parlaven de la següent manera: "Es una bella i conmovedora imagen, en la que destaca la faz afligida del Señor moribundo, impregnada de una divina resignación".

També destacar que el coixí del Sant Crist de l'Agonia realitzat l'any 1957 per les Germanes Oblates i donat a la Germandat pel President de la "Sección de Caballeros de los portantes del Sant Cristo" el Sr. Recasens Montesinos, en el seu 50è Aniversari de la donació, va ser substituït el coixí per un de nou confeccionat per dos senyores membres de la Secció de Maries del Calvari pel Dimarts Sant de 2008.

L'any 2007 el germà natzarè Sr. Maurici Montané va restaurar aquesta imatge, amb col·laboració del germà natzarè Sr. Jordi Llorach realitzant una nova creu.

Dibuix al·legòric dels antics Viacrucis que els natzarens realitzaren cap a l'ermita de la Salut (1928, 1929 i 1930)
Dibuix Valveny - Arxiu Daniel Pallejà
 
Tenim, doncs, una imatge que cada divendres de quaresma aplega a germans natzarens, maries del Calvari i moltes d’altres persones a resar el viacrucis a la parròquia de Sant Francesc d’Assís, mentre els nostres portants el van “acompanyant” per les 14 estacions fins al moment de l’adoració.

Per tal de commemorar tal com cal aquest aniversari, celebrarem un solemne Viacrucis el proper 28 de març, sortint de St. Francesc a les 16:00 i finalitzant pels voltants de les 18:00 a l’Ermita de la Salut.


RECORREGUT DEL VIACRUCIS