dimecres, 18 de març del 2015

LA LLEI OBLIGA ELS PASSOS DE SETMANA SANTA A PASSAR ‘ITV’ I PORTAR EXTINTOR

Cada confraria haurà d'aportar un certificat que acrediti que els misteris amb rodes passen una revisió mecànica abans de sortir

El pas del Descendiment de la Creu en la Recollida dels passos. Fotografia: Diari de Tarragona
La Recollida dels Misteris d'aquest Divendres Sant serà diferent. El decret 82/2010, de 29 de juny, obliga a prendre una sèrie de mesures de seguretat i protecció en aquelles activitats massives que es celebrin en espais tancats a la via pública. Amb aquest marc legislatiu, la Recollida dels Misteris i la pròpia Processó del Sant Enterrament s'han vist obligades a tenir un pla d'autoprotecció per actuar en cas d'alguna incidència.
La Congregació de la Sang, la confraria organitzadora d'ambdós esdeveniments, ha encarregat a un enginyer industrial aquest pla d'autoprotecció per complir amb la llei i evitar que aquesta tradició religiosa del Divendres Sant a la ciutat tingui algun contratemps.
Aquest pla, del qual ja estan informades les altres 11 confraries i les administracions competents, preestableix i configura una organització capacitada per a qualsevol emergència que sorgeixi. De fet, part del contingut d'aquest informe ja es porta a terme actualment en cas de suspensió per pluja, on es gestiona la protecció dels passos.
No obstant això, l'informe assenyala certes mesures de seguretat. Una d'elles, possiblement la que més gent afecta, es troba a la Recollida dels Misteris, el segon esdeveniment més important per volum d'assistents del Divendres Sant.
El risc en la recollida dels passos se centra en l'arribada de les peanyes des de la Baixada de la Peixateria fins a la mateixa Plaça del Rei. L'aglomeració de centenars de persones, de públic i de les pròpies confraries fan molt difícil establir un cordó de seguretat per a l'arribada dels passos, amb o sense rodes.
Per això, aquest any el cordó de seguretat s'establirà reduint l'aforament de públic i garantint l'arribada dels passos sense el risc d'ensopegar amb el públic que omple la plaça.
La mesura serà temporal i s'aixecarà amb l'entrada de l'últim pas, el de la confraria de Sant Magí Màrtir. Un cop ubicat, es podran visitar els 20 passos i quedar-se a la plaça. La sortida de la processó, programada per a les 20 hores, no afecta el nombre d'assistents perquè és lenta i el risc d'incidents és baix. En canvi, la velocitat i força de l'arribada de la Recollida requereix, segons la llei, unes mesures de protecció que fins a la data es realitzaven d'una manera més flexible.
Així, el pla d'autoprotecció de la Congregació de la Sang estableix que durant el transcurs de la Primera Recollida, fins a les 17.30 hores aproximadament, el públic tindrà accés lliure a la plaça, tot i que ja hi haurà un cordó de seguretat des del carrer Santa Anna fins Natzaret fent forma de L.
Agents de la Guàrdia Urbana i de Protecció Civil ja estaran ubicats al carrer Ventallols cantonada amb la Plaça del Rei; carrer Natzaret cantonada amb el carrer de la Nau; carrer Santa Anna i Plaça dels Àngels amb Plaça del Rei.
Un cop arribin els passos de la Confraria del Crist del Bon Amor, els arrengladors començaran a buidar de públic la gent des de la zona de restaurants fins a la façana del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). Només la gent que estigui darrere del cordó de seguretat romandrà a la plaça.
Els arrengladors -les confraries deixaran un o dos per ajudar a aquestes tasques- s'encarregaran llavors de crear una cadena humana al centre de la plaça (des del carrer Pilats fins a Santa Anna) per permetre que la segona i tercera recollides -que finalitzaran cap a les 19 hores- arribin amb totes les mesures de seguretat.
Un cop l'última confraria, Sant Magí Màrtir, deixi els seus pas -El retorn del Calvari-, s'aixecaran les restriccions de seguretat i es permetrà ocupar tota la plaça per gaudir dels 20 passos de la Processó del Sant Enterrament.
Paral·lelament a la restricció d'aforament de la Plaça del Rei, el pla d'autoprotecció també exigeix ​​altres mesures a les confraries participants.
Les més cridaneres són la inclusió d'un extintor en cada un dels passos i un certificat del bon estat de l'estructura, adreces, frens, grups electrògens i bateries que porten les peanyes per lluir durant el recorregut. Aquesta revisió l'ha de fer un professional i cada germanor té llibertat per escollir el seu taller de referència.
Fonts de la Congregació de la Sang admeten que si alguna de les confraries no té la documentació que exigeix ​​el pla podria donar-se el cas de quedar exclòs, tot i que sembla una situació improbable, ja que totes elles ja s'han posat mans a l'obra.

Jordi Cabré - Publicat a Diari de Tarragona, dimecres 18 de març de 2015

VÍDEO TAC12