dimarts, 10 de març del 2015

LA MÚSICA A LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA

Amb aquest títol es va celebrar ahir al vespre a l’església de Sant Agustí una taula rodona organitzada per Tertúlia Confrare i l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona. Moderada per Josep Maria Rota, la taula rodona tocava un dels temes més candents de la Setmana Santa de la nostra ciutat: la música.

Òscar Miguel Losada, Xavier Torné, Josep M. Rota (moderador), Cisco Gómez, Rosalia Sumoy i Roser Olivé
Fotografia: JuanLuis Nogués/Tertúlia Confrare
Els cinc tertulians convidats a formar part de la taula van presentar-se primerament explicant la seva vinculació a la Setmana Santa de Tarragona. Cisco Gómez, membre de Tertúlia Confrare i confrare del Ecce-Homo va recordar que va entrar a la germandat en l’època de la recuperació de la mateixa i de la processó que estava en hores baixes.
Gómez va incidir que «actualment la música que predomina indubtablement a la Setmana Santa es la percussió de les Bandes de Timbals en detriment de les bandes de música i corals que històricament predominaven fa només poques dècades».
  
Per acabar l'acte es va donar la paraula al públic assistent
Fotografia: Juan Luis Nogues/Tertúlia Confrare
Xavier Torné, Natzarè i impulsor de la Banda de Cornetes Gaites i Timbals de la Reial Germandat de Jesús Natzarè destacava que les actuals bandes de tambors «han resultat ser un efecte dinamitzador per les confraries. Gràcies a aquests grups, molts joves han entrat a les germandats de la ciutat». També afirmà que «caldria mirar si hi ha membres de les diferents confraries i associacions que estudien en el conservatori o d’altres escoles de música de la ciutat, segurament amb aquests membres podria sorgir una banda de música».

Rosalia Sumoy, membre del grup de Sacs de Gemecs de la Germandat del Sant Ecce-Homo veia necessari «la formació dels músics i la introducció d’instruments musicals que suavitzin l’estridència dels tambors». Per la seva banda Roser Oliver reivindicava la «necessitat de que els components de les actuals bandes que acompanyen els passos no només toquin, sinó que toquin bé». També en aquest sentit Oscar Miguel Losada, director de la Banda Unió Musical de Tarragona va incidir que «la percussió també és  música» i alhora veié necessari «la formació musical dels membres de les diferents bandes tarragonines, doncs saber tocar un instrument també enriqueix a les persones».

Tots els tertulians van estar d’acord en trobar un so característic de la Setmana Santa tarragonina. En aquest sentit Josep Maria Rota recordà quan «fa molts anys, durant la recollida dels passos a la Rambla Nova es sentia tocar la marxa Nuestro Padre Jesús, en aquell moment sabies que ja havia començat la Setmana Santa tarragonina de veritat, era hora d’anar cap a la Processó del Sant Enterrament».

El debat està damunt de la taula, s’ha de recuperar la musicalització de la processó? 

Properament i en aquest blog penjarem el vídeo de la tertúlia oberta d’ahir.