dimarts, 10 de març del 2015

LA SETMANA SANTA DE TARRAGONA RECLAMA UN LLOC EN EL MAPA TURÍSTIC INTERNACIONAL

En marxa els tràmits perquè la celebració sigui declarada Fiesta de Interés Turístico Nacional i atreure així més visitants internacionals | El museu comença a prendre forma a l'església de Sant Agustí, que acull la meitat dels passos que surten a la processó del Divendres Sant

Un moment del Viacrucis del Dilluns Sant. Foto: Arxiu D.P.
Solemnitat, tradició, silenci... i cada vegada una major projecció internacional. La Setmana Santa de Tarragona és la més important de Catalunya per la seva espectacularitat i tradició i està entre les millors d'Espanya -especialment per la processó del Divendres Sant, en la qual participen més de 4.000 persones i unes 30.000 com públic- però encara no ho pot acreditar de manera oficial. L'Agrupació d'Associacions, que representa les dotze confraries que la integren, i l'Ajuntament estan treballant perquè la celebració tingui el reconeixement que mereix i espera que en uns mesos pugui anunciar que és Fiesta de Interés Turístico Nacional. Ja ho és a nivell autonòmic i aspira a la distinció estatal, que la potenciaria com a destinació, més encara si cap. I és que és un dels moments de l'any que la ciutat acull més turistes i creix l'interès de mercats com el polonès o el francès.

Així les coses, la Setmana Santa de Tarragona podria convertir-se en la primera de Catalunya a ser declarada Festa d'Interès Turístic Nacional. El segell l'atorga el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i la proposta tarragonina opta a la convocatòria que es farà pública la propera tardor. L'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa ha elaborat un dossier amb tota la documentació necessària i la setmana que ve el presentarà al consistori, que l'haurà d'aprovar en el ple municipal i, després, traslladar-lo a la Generalitat, l'administració encarregada de defensar la proposta davant el ministeri. A la província de Tarragona hi ha tres festes que tenen aquest reconeixement turístic a nivell estatal: les festes de Santa Tecla de la mateixa capital tarragonina, la llegenda de Sant Jordi de Montblanc i la Festa del Renaixement de Tortosa.

La declaració de Fiesta de Interés Turístico Nacional permetria que la Setmana Santa de Tarragona formés part dels catàlegs oficials d'Espanya en totes les fires turístiques internacionals en què el país estigui present. "Tenir un reconeixement de qualitat, com aquest, sempre ajuda a poder explicar millor les tradicions i que aquestes guanyin visibilitat i cridin l'atenció", explica la regidora de Turisme, Patricia Anton, que recorda que Tarragona ja és una ciutat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i que distincions com la que es persegueix ara per a la Setmana Santa "també la defineixen com una destinació cultural de primer ordre".

Banda Confraria de Pescadors. Fotografia Arxiu Daniel Pallejà
Creixen els turistes internacionals

"Seria una promoció afegida perquè ja ens visita molta gent per aquestes dates, turistes de proximitat de ciutats catalanes, d'altres punts d'Espanya o França però també desperta interès en mercats com el polonès, que se sent atret per l'oferta cultural/religiosa de la destinació, com és la ruta dels primers cristians que poden recórrer a Tarragona", afegeix Anton. "Representa fer un pas més perquè s'arribaria a molta més gent de tot el món i seria un reconeixement a la tradició i a la singularitat de la nostra celebració, amb una recollida dels passos que és única", manifesta Joaquim Julià, president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa. L'entitat ultima el dossier de candidatura, que recull documentació sobre l'esdeveniment a nivell històric -que té els seus orígens a mitjans del segle XVI-, de les diferents congregacions que hi participen, retalls de premsa i un compendi de les activitats realitzades, entre d'altres elements .
Durant la Setmana Santa de 2014, tot i la crisi, les oficines de turisme de la ciutat van registrar un increment de consultes. I és que la processó del Divendres Sant s'ha convertit en un dels actes que més persones reuneix a la ciutat al llarg de tot l'any. També com a celebració referent en el seu conjunt, més encara des de fa quatre anys, quan es va impulsar una nova promoció turística dirigida exclusivament a les famílies, el Tarragona Family Week.

Els passos a la Plaça del Rei. Fotografia: Miquel Sanchís 
Una processó única

La Setmana Santa tarragonina ja és Festa d 'Interès Turístic Nacional per part de la Generalitat i, des de 1999, el Sant Enterrament del Divendres Sant és, també, Festa Tradicional d'Interès Nacional. Organitzada per la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, és una de les processons més imponents de Catalunya i un dels espectacles culturals i tradicionals per excel·lència de Tarragona. Involucra directament a més de 4.000 persones en una desfilada que compta amb la participació de cohort romana, passos, vestes o hàbits, penitents, música i banderes.
Precisament, la presència dels armats i la singular recollida dels misteris -que comença a les 16h i que té com a epicentre la plaça del Regne fan que aquesta processó destaqui per sobre de qualsevol altra. "Tarragona és el decorat perfecte per a una processó com la nostra. Es tracta d'una ciutat mitjana, sense grans avingudes, i contemplar quan passa per davant de la Catedral, pels carrerons de la Part Alta o al costat del patrimoni romà és un luxe per a la vista, una cosa única ", sosté Joaquim Julià, que insinua que l'any que ve podria haver-hi canvis en el recorregut per potenciar el pas pel casc antic de la ciutat.

El Museu de la Setmana Santa comença a caminar 

En paral·lel, a poc a poc el Museu de la Setmana Santa va prenent forma a l'església de Sant Agustí de la Rambla Vella, que en poques setmanes obrirà de manera regular per poder visitar lliurement els deu passos que acull i que es quedaran allà de manera permanent -els altres misteris es troben en les esglésies de Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla i Natzaret-. Ara s'ultimen els treballs d'adequació i en breu l'Agrupació d'Associacions traslladarà la seva seu, de manera que el temple podrà obrir més hores del que ho fa ara. "El següent pas, de cara a l'estiu que ve, serà dissenyar amb l'Ajuntament la senyalització i com convertir Sant Agustí en un espai de divulgació de la nostra Setmana Santa", explica el president de l'entitat.

Article escrit per Laura Casas i publicat a La Vanguardia, divendres 6 de març de 2015
http://www.lavanguardia.com/local/tarragona/20150306/54428729318/semana-santa-tarragona-interes-turistico.html