dissabte, 4 d’abril del 2015

LA PROCESSÓ MÉS MULTITUDINÀRIA

Els carrers més cèntrics de Tarragona es van omplir amb més visitants que mai per veure el Sant Enterrament

Tarragona va viure ahir una de les processons més multitudinàries dels últims temps, i no només pel que fa a la xifra de visitants sinó que també pel que fa als participants. Fins a sis files de persones esperaven impacients al Passeig de Sant Antoni l’inici de la desfilada processional que començava a la plaça del Rei quan passaven pocs minuts de les 8 del vespre.

El Cristo del Buen Amor, amb el seu mantell de clavells vermells. Foto: Pere Ferré/Diari de Tarragona
Minuts abans, i en el marc del nou pla de seguretat que ahir es posava en marxa, dues motos de protecció civil iniciaven el recorregut pels carrers més cèntrics de la ciutat. El raspament de les sandàlies dels armats feia el silenci entre un públic que va poder veure de ben a prop els nous cascs que estrenaven els 41 soldats de la Cohort romana, una indumentària que representa una còpia fidedigna i ajustada dels cascs que utilitzaven els romans fa 2.000 anys i que estrenaven després que l’any passat van renovar les seves vestimentes. I mentre obrien camí ja podia escoltar-se com s’anaven apropant els tambors del Gremi de Marejants, que acompanyant el Sant Sopar, donaven inici a la desfilada amb fins a vint passos de la processó tarragonina.

Les arrengladores de la Salle comprovaven que tot estigués implacable entre els més menuts. «Ja pots deixar anar la cua», els anava repetint un per un, mentre evitava que els més despistats sortissin amb la medalla al revés.
«Mama, estic cansat», lamentava un dels confrares més novells agafat de la mà d’una mare que l’únic que podia dir-li era «no pateixis que ara caminarem i ja veuràs com no et canses». Però la marxa avançava lenta i la impaciència creixia entre un públic que a poc a poc anava abandonat, quan encara quedaven bona part dels misteris per desfilar.

«Quants en queden?», preguntaven dues senyores que deien que havien vingut expressament des de Fraga. «Ui, encara queda, perquè ara tot just han passat els andalusos, que ells porten dos passos, perquè allà és tradició que sigui així», els explicava una penitent del Sant Ecce-Homo que ja portava una estona parada.
Els penitents del Nostre Pare Jesús de la Passió van sortir ahir, de fet tal com han anat fent al llarg de tota aquesta Setmana Santa, amb un llaç negre que ressaltava enmig del pitet blanc, un símbol en record de Javier del Rio, que va ser tresorer de l’organització.
D’altra banda, un dels atractius d’ahir, i com passa sempre en anys d’eleccions municipals, era veure els abanderats vip que es van poder veure a la processó.

Albert Abelló, Albert Vallvé, Josep Acero, Josep Poblet i Jordi Sierra van ser alguns dels polítics en actiu que es van poder veure, tot i que noms com el d’Irene Mallol o el de la presidenta del Sant Ecce-Homo, Elvira Ferrando, també són a la llista dels qui podríem veure al saló de plens passat el 24 de maig.

Des de l’organització, i després d’algunes crítiques pel ritme durant l’any passat, s’havia dit que l’objectiu d’enguany era aconseguir completar el recorregut en dues hores i mitja. A les 11.30 a la plaça del Rei ja es preparava el Sant Sepulcre. «El pas més ben aconseguit», deia una confraressa de la Soledat, que ja s’anava preparant per ocupar el seu lloc.

I és que ahir la Soledat va caminar més acompanyada que mai. L’única confraria només de dones a Tarragona va ser de les més multitudinàries, i a les 22.36 h el pas es posava en peu per iniciar el seu recorregut processional.

Mentrestant, de fons, ja podien sentir-se els tambors del Gremi de Marejants que, després de poc més de dues hores i mitja tornaven de nou a plaça.  

Núria Riu - Publicat a Diari de Tarragona, dissabte 4 d'abril de 2015