dilluns, 21 de març del 2016

EL VIACRUCIS QUE INICIA LA SETMANA SANTA

Processó de l'Entrada de Jesús a Jerusalem. Foto Cristina Aguilar, diari més
Tarragona va commemorar ahir l’entrada de Jesús a Jerusalem, amb la processó de Diumenge de Rams. La tarda va començar a la Part Baixa de la ciutat, amb el pas que representa Jesús i el borriquet.
Havent deixat ja les palmes, els tarragonins es van acostar, sobretot a la Rambla, a la segona processó del dia. La canalla de la Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió amb els timbals i tots els membres als costats del carrer, ells sí, amb una palma, van recórrer la Part Baixa fins a tornar a l’església.
Quan ja es començava a pondre el sol va començar el viacrucis de la Reial i Venerable Congregació de la Sang, un acte especial per la ciutat, ja que fa passar la creu de Crist per l’interior de la Muralla. Enguany però, la poca il·luminació va jugar una mala passada a tots els presents, i va obligar als membres de la congregació que portaven la flama encesa a dirigir-la cap a terra i poder indicar el camí als devots.

Viacrucis de la Congregació de la Puríssima Sang. Foto: Cristina Aguilar
Des de les confraries destaquen que les celebracions de Setmana Santa tenen encara molt futur per endavant, gràcies a la quantitat de joves que hi participen. És l’exemple de l’Hugo Cobacha, un tarragoní d’onze anys que, d’ençà que té memòria, que va a veure les processons i des de fa uns anys hi participa activament. L’Hugo explicava que participa en totes les processons i que el moment més especial del viacrucis és «quan tomben el Crist perquè pugui passar sota el pont d’entrada al passeig arqueològic».
Tot i que la processó l’organitza la Congregació de la Sang, hi van participar representants de moltes altres congregacions. La Cinta i la Maria Esther són de la Germandat de l’església de Sant Joan, però van participar del Viacrucis: «Ens agrada perquè és a l’aire lliure, i és molt bonic veure a Jesús passar per un lloc tan emblemàtic per la ciutat com la muralla». El Crist de la Congregació de la Sang pesa més de seixanta quilos, però això no va fer enrere als portadors, que comentaven «que és un gran honor poder-lo portar, ni que sigui una estona».

Avui continuen els actes de Setmana Santa, amb la Missa Crismal a la Catedral, l’Eucaristia a l’Ermita de Sant Magí i el segon Viacrucis de les festes.