divendres, 18 de març del 2016

LA CONGREGACIÓ DE LA SOLEDAT CELEBRA EL 25è ANIVERSARI DEL PAS PORTAT A ESPATLLLES

Portada de l'Opuscle
La Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat de Tarragona va presentar ahir el quinzè opuscle, amb motiu de la cloenda de vint-i-cinquè aniversari del pas portat a espatlles de la Congregació i de la banda de timbals. Maria Dolores Nolla, la priora de la Congregació, va declarar que «ha estat un aniversari molt important i també difícil, perquè els portadors són voluntaris». A més, la congregació també estrena les medalles dels aspirants, que fins ara la portaven cosida a la vesta.
Amb motiu de l’aniversari, l’any passat un grup de dones que formen part de la Congregació van portar el pas durant uns metres, un dels moments «més emotius de tota la celebració», segons la priora. A més, Nolla deia que la processó de Divendres Sant és important per totes les congregacions de la ciutat, però per les dones de la seva congregació és especialment senyalat el dia desprès, Dissabte Sant, quan realitzen la seva processó. Aquesta processó va néixer després de la guerra civil, ja que abans les dones només podien participar com a penitents el Divendres Sant.

La presentació del quinzè Opuscle va estar conduïda per Maria Joana Virgili, directora del Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Virgili va lloar les paraules que recull l’Opuscle, de les diferents autoritats tarragonines i les 24 pàgines de memòria anual sobre les activitats de la Congregació. De totes elles, destacava que demostren que existeix un relleu generacional a la congregació, posant d’exemple el treball de recerca de finals de segon de Batxillerat de Georgina Gual, titulat "La dona en la Setmana Santa Tarragonina". A més, explicava que de totes les activitats de la Congregació, li resulta especialment emotiva la peregrinació que es va realitzar al Santuari de Montserrat en celebració dels 25 anys del pas portat a espatlles i de la banda de timbalers. 

L'església de Natzaret va acollir ahir la presentació del quinzè opuscle. Foto: Cristina Aguilar, diari més
La conferenciant va aprofitar per remarcar un article de l’Opuscle dedicat a reflexionar sobre la igualtat entre homes i dones, d’acord amb les paraules de Jesús, article especialment rellevant en una Congregació formada per dones. 
Finalment, Virgili va fer una aproximació al mantó de la Verge de la Soledat. Va explicar que el primer canvi d’indumentària de la Verge es va produir en l’època de l’Imperi Bizantí, i que el mantó actual data de 1961. Les dones que formaven la Congregació llavors, van escollir el mantó de la Verge d’Olot, per emmirallar-se i, quan van saber que era obra de les monges del Monestir de Banyoles, els en van demanar un per la Verge tarragonina. 
Virgili va explicar la història del mantó de la Verge de la Soledat davant d’una església de Natzaret plena de tarragonins.