dilluns, 21 de març del 2016

LA TRAGÈDIA A FREGINALS MARCA EL DIA DE RAMS

Processó a la Catedral després de la benedicció de les palmes per part de l'Arquebisbe. Foto: Cristina Aguilar, diari més
La Part Alta es va cobrir ahir de fulles de Palma per celebrar l’arribada oficial de la Setmana Santa. Diumenge de Rams és una de les festivitats més familiars de la setmana, amb centenars de famílies tarragonines que es van congregar a les escales de l’església de l’Ensenyança, on l’arquebisbe Jaume Pujol i Balcells va presidir la festivitat.
Després de dies de pluja, el cel va donar un respir als tarragonins, i sota un sol radiant, el carrer de les Coques va acabar ple de gom a gom, entre devots i autoritats locals, que van rebre la benedicció des de primera fila. «Amb tants dies de mal temps, és una autèntica sort poder venir a beneir la Palma amb un dia tan bonic», deia una dona tarragonina, que també explicava que portava a la seva filla, encara en cotxet, a beneir la Palma per primer cop. És un dels actes preferits de la canalla, i així ho van demostrar la quantitat de nens i nenes que, amb palmes més o menys petites i collarets fets amb llaminadures, van participar de la celebració.
Amb les campanes de la Catedral repicant a les onze del matí en punt, l’arquebisbe va donar peu a l’inici de la benedicció. Amb la tradicional branca d’olivera mullada amb aigua beneïda, va beneir a tots els presents, que van fer tremolar les branques a l’uníson, donant la benvinguda així a la setmana més devota de l’any. Va ser un dels diumenges de Rams més multitudinaris dels últims anys. No hi havia carrer al voltant de la Catedral que no estigués ple de nens amb palmes i adults amb branques de llorer i d’olivera. «Hi ha molta gent que és d’aquí Tarragona, però també hi ha molts turistes que se sumen a la celebració. És especial veure nens petits que parlen en un altre idioma, amb una palma a les mans», deia una noia, encarregada de repartir el programa de Setmana Santa.

L’arquebisbe va guiar en processó a tots els presents cap a la Catedral que, de forma excepcional, tenia oberta de bat a bat la porta Santa, en motiu de la celebració de l’any Sant. Així, la Catedral va acollir la missa Pontifical de Diumenge de Rams, que l’Arquebisbe va voler dedicar a les víctimes de l’accident d’autobús de Freginals: «les nostres pregàries estan amb les famílies», expressava. Van escoltar la missa centenars de persones, que van omplir els bancs i els passadissos laterals de la Catedral. La Reial Germandat de Jesús Natzarè va ser la gran protagonista de la missa, ja que, enguany, van tenir l’honor de oferir el ciri Pasqual, en representació de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, el ciri que durant tot l’any presidirà les celebracions eucarístiques.