dimarts, 8 de març del 2016

L'EXPOSICIÓ 'SPIRITUS LUX' RECULL UNA QUARENTENA DE CIRIS PASQUALS



L’església de Sant Agustí inaugura una mostra que compta amb elements del 1952

L'exposició també compta amb una part pedagògica, a través de la qual s'explica l'art de treballar la cera. Foto: Cristina Aguilar - diari més
Fins a una quarantena de Ciris Pasquals de les confraries de Tarragona formen l’exposició Spiritus Lux que ahir va inaugurar-se a l’església de Sant Agustí. D’aquesta manera, aquest espai creix com a seu permanent de la Setmana Santa tarragonina i s’amplia el nombre de mostres de la litúrgia cristiana. El president de l’Agrupació d’Associacions de la Setmana Santa de Tarragona, Joaquim Julià, va explicar que «hem inaugurat una exposició de tots els Ciris Pasquals que s’han pogut recuperar des de fa més de 60 anys». Així, el ciri més antic de tot el conjunt data de l’any 1952. «L’esperit de la llum té el simbolisme de la vida, la resurrecció. Cada any, una confraria regala un Ciri Pasqual a la Catedral el Diumenge de Rams, així que hi podeu trobar ciris molt antics», destacava Julià. 
A més, assegurava que es tracta d’una «exposició única a tot l’Estat. No hem d’oblidar el vessant pedagògic a l’hora de donar a conèixer l’ús de la cera i els diferents tipus». En aquest sentit, la mostra inclou detalls i informacions a través de les quals s’explica l’art de treballar la cera i l’ús d’aquesta pràctica en la tradició cristiana. Tot i que no s’han pogut conservar els ciris de cada any, Julià subratlla que «tenim tots els ciris acumulats dels darrers vint anys». També han inclòs un ciri amb «velas rizadas» de Cadis que els ha arribat aquesta setmana. 
La inauguració de la mostra també va comptar amb la projecció d’un audiovisual creat amb les fotografies de Pere Amenós Basora. «L’autor forma part del Gremi de Pagesos i és un enamorat de la fotografia. Té un discurs molt íntim», detallava el president de l’agrupació. 
D’altra banda, ahir va destacar que ja han instal·lat les senyalitzacions externes de cinc esglésies –Sant Agustí, Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla, Sant Nicolau de Bari i de Natzaret– i «encara falta els panells interiors». L’objectiu de l’entitat és «mantenir el culte i també el vessant més pedagògic», defensava Julià. Es preveu que la senyalització interior es basi en dos cartells. Un d’ells servirà per explicar la història de l’església i la relació dels passos amb les confraries de l’església. En l’altre es podrà veure un plànol dibuixat, en el qual s’identificaran les cinc esglésies senyalitzades i, així, es podrà fer una ruta pels Espais de la Setmana Santa.