diumenge, 6 de març del 2016

PATRIMONI EN MINIATURA

PATRIMONI TRANSFERIT - Andreu Muñoz Melgar, Director del Museu Bíblic Tarraconense
Publicat al ‘Diari de Tarragona’ el 6 de març de 2016
Immersos en el temps quaresmal, la ciutat de Tarragona es prepara per a la celebració de la Setmana Santa i els actes de fe i de cultura es multipliquen. El Museu Bíblic Tarraconense ha volgut sumar-se a aquesta transferència de valors patrimonials i espirituals organitzant una exposició sota el títol «Imatges de la Setmana Santa tarragonina: miniatures, cartells i postals». S’exposaran, fonamentalment, les col·leccions de maquetes d’Andreu Ximenis Rovira i les col·leccions de postals i cartells de Josep Maria
El misteri del Sant Sepulcre en els anys 30 
(Foto d'Hermenegild Vallvé. Arxiu Daniel Pallejà)
Brull Alabart. 
També alguns cartells originals de l’il·lustrador Cosme López Vens, propietat de Jordi López Vilar. També se sumaran les dues maquetes de la Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con san Juan Evangelista, de la família Santiago Hidalgo; la maqueta del Sant Sopar del Gremi de Marejants i la maqueta del Sant Sepulcre, propietat de la família Amenós. Serà aquesta una exposició única en la que es podran veure tots els passos en miniatura que formen part de la processó del Sant Enterrament. Les reproduccions acompanyades del suport gràfic de postals i cartells −fins a l’any 1959− ens permetrà obtenir una visió documentada de la transformació d’aquest patrimoni religiós tan singular que ha esdevingut el més important de Catalunya i un dels més notables d’Espanya.

Només amb l’objectiu de fer un tast voldria presentar la maqueta-reproducció del pas del Sant Sepulcre del Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidre. La reproducció respon a l’aspecte que oferia el misteri entre els anys 1930 i 1936, després que l’arquitecte Josep M. Jujol i Gibert dissenyés la urna i la peanya. La reproducció en miniatura, a escala 1:100, fou realitzada l’any 1999 sota la direcció i encàrrec de Lluís Amenós Casany i el seu fill Jordi Amenós Basora. La figura és de fang i obra de Martí Castells i Badia, cèlebre figuraire dels Tallers Castells de Barcelona. El pas fou realitzat amb fusta, plata i vidre per Andreu Ximenis Morrón que és l’artífex de la major part dels misteris amb les seves figures que s’exposaran al Museu Bíblic. Els brodats sobre vellut són obra de Pilar Canals Virgili.

Reproducció en miniatura del misteri del Sant Sepulcre, propietat de la família Amenós.
El pas del Sant Enterrament és la mostra més antiga i més bella de la Setmana Santa tarragonina. En una operació d’agosarat sincretisme artístic el geni de Jujol, una vegada més, aconseguí integrar sense estridències, de manera natural, la magnífica talla barroca del Crist jacent en una estructura d’estil modernista. El gran domini de l’artista sobre l’estètica formal i sobre el llenguatge simbòlic cristià són elements suficients per explicar la fascinació que el conjunt crea en l’ànima de l’espectador. Quasi setanta anys després que el misteri fos remodelat per Jujol aquesta mateixa fascinació portà a Lluís i Jordi Amenós a transcriure a escala el misteri. La resta ho feren els artistes: la capacitat de treball i passió miniaturista d’Andreu Ximenis, la sensibilitat de l’agulla de Pilar Virgili i la magistral tècnica figurista de Martí Castells. Quants valors espirituals i estètics traspua aquesta “petita” peça! El dia 16 de març, a les 19 hores, inaugurarem l’exposició al Museu Bíblic. Tothom hi és convidat! Comprovarem que el patrimoni fet en miniatura és també patrimoni fet amb passió.