dissabte, 26 de març del 2016

PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT A TGN: MOLT MÉS ENLLÀ DE LA FE I DEL SILENCI

Unes 30.000 persones van omplir ahir els carrers del centre de Tarragona per seguir la processó del Sant Enterrament. Un any més hi van prendre part 3.000 participants de 12 congregacions

Tarragona va tornar a demostrar ahir que és la capital catalana de la processó del Sant Enterrament. Un any més, els carrers de la ciutat es van tornar a quedar petits per seguir un recorregut en el que hi participen unes 3.000 persones i en el que hi prenen part els Armats de la Sang, les dotze associacions de Setmana Santa –que van acompanyades dels vint respectius passos– així com la corporació municipal, les autoritats i la Banda Unió Musical.
El Cristo del Buen Amor sortint de la Plaça del Rei. Foto: Pere Ferré, Diari de Tarragona
Segons fonts de la Guàrdia Urbana, són més de 30.000 les persones que, any rere any, no es volen perdre el passeig dels passos pels carrers cèntrics de la ciutat, que està encapçalat per la cohort romana i la bandera negra de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang, entitat organitzadora d’aquest esdeveniment considerat com Festa d’Interès Turístic Nacional per la Generalitat de Catalunya des de l’any 2000.
Precisament, aquesta és una de les principals característiques de l’acte estrella d’ahir. I és que la del Sant Enterrament no és només una processó religiosa –que també, i molt–, sinó que el seu simbolisme va molt més enllà, per convertir-se en un acte cultural que genera l’interès de les persones que no són catòliques practicants però que valoren l’acte pel seu enorme desplegament i virtuositat. Una prova d’això n’eren l’Albert i la Joana, que ahir a l’inici de la processó explicaven que «no som gens religiosos, però el divendres sant ens agrada venir a veure la processó».
En l’àmbit institucional, a la comitiva de la corporació es va poder veure a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, qui va estar acompanyat de representants de la majoria de partits del Saló de Plens. Allí estaven, per exemple, Rubén Viñuales (Ciutadans), Pau Ricomà (Esquerra), Alejandro Fernández (PP) o Albert Abelló (CDC). Cal assenyalar que la regidora Elvira Ferrando no va estar entre les autoritats municipals, ja que va desfilar amb la seva congregació: el Sant Ecce-Homo. No hi van prendre part, en canvi, ni representants de la CUP ni d’ICV.
En canvi, per molta altra gent la processó del Sant Enterrament sí que té un caràcter marcadament religiós, tradicional i de devoció. Un exemple n’eren la Pilar i Maria Albina, que una hora abans de començar la processó ja seien a Pla de Palau. «Vinc cada any i sempre intento estar aquí» explicava la Maria Albina, mentre que la Pilar va a «diversos llocs, com la Catedral o la Baixada de la Pescateria». Les dues van remarcar «el caràcter religiós» de l’acte, ja que «aquest n’és la seva base i té un suport ciutadà molt important».
També amb força antel·lació van arribar en Francesc i la Concha, que tenien un seient al Pla de la Seu. «No venim cada any. Enguany estem aquí perquè vé el meu germà de Nova York», explicaven. «Aquesta processó m’encanta, sobretot la part que passa pel Pla de la Seu perquè dóna molta sensació de recolliment» assegurà la Concha, mentre que el Francesc –que és de La Salle–lamentava que «es talla massa i es fa una mica llarga».
Amenaça de pluja
La desfilada va donar el tret de sortida puntualmente a les 19.30 hores, després d’una tarda en la que els núvols van prendre el protagonisme de la jornada. Més d’un va témer per la possible aparició de la pluja, tal i com va passar fa tres anys. Malgrat, però, que el sol es va amagar a primera hora de la tarda, finalment l’aigua no va fer acte de presència i la comitiva va començar a avançar amb el raspament de les sandàlies dels 41 soldats dels armats que, a poc a poc, van fer realitat el que semblava impossible: el silenci dels presents.
La Sang, el Gremi de Marejants, L’Associació La Salle, La Confraria de Pescadors, el Cristo del Buen Amor, el Sant Ecce-Homo, Nostre Pare Jesús de la Passió, Jesús Natzarè, el Descendiment de la Creu, el Gremi de Pagesos, Sant Magí Màrtir i la Soledat van iniciar el seu trajecte de manera lenta però ja sense aturador des de la Plaça del Rei, punt des d’on van accedir al Passeig de Sant Antoni per anar –com és tradicional– a Pla de Palau, el Pla de la Seu, Les Coques, Merceria, la Plaça de les Cols, carrer Major, la Plaça de la Font, Comte de Rius, Rambla Nova, Sant Agustí, Rambla Vella, Sant Oleguer, pujar per la Baixada de la Pescateria fins tornar a la Plaça del Rei.
El recorregut va generar, un any més, una gran expectació, i és que fins quatre fileres de persones es van poder veure als espais més concorreguts, com el Passeig de Sant Antoni o la Rambla Nova. Poc a poc, i després de diverses aturades, els participants van arribar de nou a la Plaça del Rei. Els primers –els Armats– ho van fer a les 22.04 hores, just abans que sortissin el Gremi de Pagesos, La Soledat, les autoritats i la Banda Musical.
Després d’un inici amb un ritme trepidant, poc a poc la velocitat va anar a menys i la processó es va donar per finalitzada passada la una de la nit. A aquelles hores, el nombre de públic ja s’havia reduit de manera considerable. Molts d’aquests espectadors van utilitzar Twitter i Facebook per penjar-hi fotografies. Enguany, però, la gran novetat va ser l’aplicació Periscope, on molts dels espectadors van publicar-hi videos en directe per mostrar la que és la gran processó de referència de divendres sant.